Főoldal » A jövő úttörői – Gödöllői Tanüzem

A jövő úttörői – Gödöllői Tanüzem

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeptemberben már hagyomány a Gödöllői ősz programja, amely idén 14. alkalommal fogadta vendégei sokaságát.

Dr. Gyuricza Csaba a Szent István Egyetem Tanüzemének vezetője köszöntőjében szólt arról, hogy ezen rendezvényükön minden alkalommal néhány olyan aktuális problémára is felhívják a figyelmet, amely a növénytermesztésre jellemző. Idén ez az elmúlt két hónap csapadékmentességét jelenti a szárítópusztai területen, ahol ennek következményeiről is meggyőződhettek a látogatók, és a hatást a repcevetések állapotán is lemérhették.

A tangazdaságban a jelen eszközeinek felhasználásával igyekeznek a holnap számára új módszereket kifejleszteni, illetve új technológiákat és eljárásokat kívánnak bemutatni. Ezek körében a bemutatón például olyan kukoricafajták szerepeltek, amelyek hibridként újdonságnak számítanak.Számos olyan technológiai elemhez, növényvédelemhez, tápanyag-gazdálkodáshoz és talajműveléshez kapcsolódó megoldást is bemutattak, amelyek között a látogatók is találnak a saját gazdaságukban alkalmazhatót.

Jolánkai Márton professzor véleménye szerint a korunkat teljes mértékben átható pesszimizmus és a napi gondok jellemeznek bennünket. Világszerte immáron harmadik éve beállt az az állapot, hogy az élelmiszertermelés összessége nem érte utol a népszaporulatot – következésképpen ennek az eredménye mindaz, amit láthatunk szerte a világpiacon.

Ahhoz azonban, hogy eljussunk bármilyen tevékenységhez, józan észre és ismeretekre van szükség – hangsúlyozta a professzor. Az ismereteket pedig ott lehet megszerezni, ahol azok már megvannak – az egyetemek, és az azokkal szervesen integrálódott tanüzemek illetve kutatások sok lehetőséget kínálnak. A tudás birtokában pedig le tudjuk vonni a jó illetve rossz konzekvenciákat is – mit tegyünk, és mit ne tegyünk. Egy adott „rossz” év viszont kutatási szempontból rengeteg pozitív tapasztalatot is hoz, mert ilyenkor vizsgáznak azok az eljárások, talajművelési módszerek és növényfajták, amelyek megállják a helyüket a nehéz körülmények között is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.