Főoldal » A juh hústermelése…

A juh hústermelése…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A juhhús hazai előállítása a külpiaci igényekhez igazodóan szezonális. A hagyományos értékesítési időpontok húsvét, augusztus és a karácsonyi időszak. Az export igényeinek megfelelően tejes-bárány, expressz pecsenyebárány, ill. éves pecsenyebárány formájában történik a termék-előállítás. 

A tejesbárány-hizlalás során a bárányok anyatej mellett, indító (starter) báránytápot kapnak. 8-10 hetes korban, 15-18 kg-os élősúllyal, élő állapotban, vagy vágott formában, hűtve exportálják.   

Az expressz pecsenyebárány-hizlalás során a választott bárányokat 100-120 napos korukig intenzív módon 28-35 kg élőtömeg eléréséig hizlalják. A hízóbárányok tömeggyarapodása 250-300 g/nap, abrakadagjuk 0,3-0,5 kg, ehhez hasonló mennyiségű lucernaszénát kapnak. Az állatok elhelyezése maximum 40-50 egyedet számláló csoportban (0,4-0,6 bárány /m2), általában mélyalmon történik. 

Az éves pecsenyebárány-hizlalás esetén, a tél végén született bárányokat választás után legelőn tartva, 35-40 kg-os élősúlyig hizlalják. A bárányokat általában szeptemberben (7-9 hónapos korban) megnyírják, majd újabb pár hetes legeltetés után intenzívebb hizlalásba fogják. A 2,5-3 hónapos hizlalási időszak alatt tömeggyarapodásuk 160-210 g/nap, 38-45 kg-mal kerülnek értékesítésre. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.