Főoldal » A juh tejtermelés táplálóanyag szükséglete

A juh tejtermelés táplálóanyag szükséglete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az anyajuh előkészítése általában egy vehem építésére történik. A tejtermelés: ikret ellett anyáknál ellés után 2. héten a tejtermelés eléri a maximumot, egyet ellő anyáknál ellés utáni 2-3 hétig nő a tejtermelés. Ikret szoptató anyák 20 %-al több energia és nyersfehérje ellátást igényelnek. 60-70 napig maximális a tejtermelés, ha megkapják a megfelelő táplálóanyag mennyiséget az anyajuhok. 

Ellés után az anyák takarmány fogyasztása az előkészítés idején felvett legtöbb takarmányhoz képest 20%-al nő. Tejjel több energiát és fehérjét adnak le, mint amennyit takarmányból fel tudnak venni. Megfelelő előkészítés = jó kondíció! Tejtermeléshez az előkészítéskor felhalmozott energia és fehérje egy részét használja fel az anyajuh. Ellés után 3-5 hétig a tejtermelés táplálóanyag szükségletét takarmányokkal nem tudja felvenni az állat.

Tejtermelés akkor jó, ha az anyajuhok testtömeg vesztesége a laktáció első két hetében nem haladja meg az 5%-ot. Juh tejtermelésnél 63 %-os az energia átalakítás és 60 %-os a fehérjehasznosítás. 

A juhtej zsírtartalmát a takarmányozás módja jelentősen befolyásolják a nagy nyersrost tartalmú tömegtakarmányok. A tejtermelést jó minőségű tömegtakarmányokra kell alapozni. 

A tejtermelés ásványi anyag igénye literenként: 4 g Ca, 2,5 g P, 2 g NaCl. Vitaminszükséglet: K, D, A (karotin), E vitaminok. 

Makroelem szükséglet: Ca (100 kg testtömegre  4,4 g), P (100 kg testtömegre 3,4 g), Na (2,0 g/tak. sza kg), S:N (1:10). Mikroelem szükséglet: Fe (50 mg mg/tak.-sza. kg), Mn (60 mg/tak.-sza kg), Zn, (15 mg/tak.-sza kg), Cu (10 mg/tak.-sza kg), I (0,1 mg/tak.-sza kg), Co (0,1 mg/tak.-sza kg), Se (0,1 mg/tak.-sza kg), Mo (0,1 mg/tak.-sza kg).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.