Főoldal » A juh tejtermelése

A juh tejtermelése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tejtermelés mértékéről a rendszeres befejés /próbafejés/ ad tájékoztatást. A tejelékenységet befolyásoló tényezők: -a fejési időszak hossza, -a kifejt tej mennyisége, -a tejhozam kiegyenlítettsége, -a fejési időszak alatt /perzisztencia/, zsírtartalom (%) és fehérjetartalom (%), -a testsúly, -a tőgy alakja, fejhetőség és a tejleadás, termékenység, életteljestmény. 

A juhászat igen értékes terméke a juhtej és az abból készült tejtermékek. Az anyajuhokat általában évi egyszeri elletés esetén, a bárányok elválasztása után fejik. A fejési időszak – bárányok választási idejétől függően – mintegy 60-100 nap és rendszerint a termékenyítés kezdetéig tart. A naponta, egy anyától kifejt tej mennyisége fajtánként igen változó. A magyar merinó és keresztezései 0,3-0,6 liter/nap, míg a tejtermelő fajták napi 1,3-1,8 liter tej termelésére is képesek.

A juhok fejése kézzel vagy fejőgéppel történhet, a kézi fejés esetén egy fő (felhajtó segítségével) 60-80 anyát tud kifejni óránként. A kézi fejés a kis munkatermelékenység mellett tejhigiéniai problémákkal is jár, ezért nagyobb állományokban indokolt a gépi fejés bevezetése. 

A juhfejő berendezések – típustól függően – legelőn vagy központi fejőházban üzemeltethetők. Kisebb állományokban (300-500 anya) sajtáros juhfejőgép is használható. 

A juhtejnek a tehéntejhez viszonyítva: 63%-al nagyobb az energia tartalma, 44%-al pedig a szárazanyag-tartalma.

A tejtermelésre utaló legfontosabb értékmérő tulajdonság: laktációs tejtermelés (tej és tejzsír, valamint fehérje kg), amely a havonkénti (30 naponkénti) próbafejésekkel jól becsülhető, gépi fejhetőség (a tőgy és a tőgybimbók alakulása),amelyet a küllemi bírálat során kell elbírálni, illetve az első 3 perc alatt kifejt tejmennyiség alapján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.