Főoldal » A juh vemhessége és ellése

A juh vemhessége és ellése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ellések többsége a korai hajnali órákra esik

Az átlagos vemhességi idő juhoknál 146-152 nap. A magzat tömege a vemhesség első harmadában alig nő. Testsúlya 80 napos korban kezd jelentősen növekedni. Az újszülött bárány élő-súlya 3-5 kg.

A közeledő ellés jelei és az ellés lefolyása hasonló a szarvasmarhához. Jelei: has leereszkedik, horpaszok üresek, far besüpped, péra duzzadt, a tőgy telt. A hüvelyből nyálka távozik, az anyaállat izgatottan keres helyet, nyugtalan, körbejár, kapar, feláll – lefekszik, legeltetéskor félrevonul a nyájtól előkészítő fájdalmak (~3 óra van hátra ellésig).

Ellés idején az anyát nem szabad zavarni, a juhász ne avatkozzon be, ha indokolt állatorvost kell hívni. Különbség az ellés rövidebb lefolyása. Az ellés előkészítő fájásainak szakasza 1-6 óra. A tolófájások ¼-1 órát tartanak. Ikerellés esetén a második bárány 0,5-1,5 óra múlva következik az első után. Az utófájások, a magzatburok az ellést követően 1-2 óra múlva távozik, amennyiben ez nem történik meg, állatorvosi beavatkozás szükséges.

Újszülött bárány ellátása: légzési akadályok megszüntetése, (orr és a szájnyílásból a nyálka eltávolítása), magzatmáz eltávolítása (az anya leggyakrabban felnyalja bárányáról a magzatmázat), a köldökzsinór általában magától elszakad, ellenkező esetben a hasfaltól 6-8 cm-re roncsoló ollóval (emaszkulátor) elvágjuk. Ezt követően fertőtlenítő, szárító, alkoholos fakátrány vagy jód keverékébe mártjuk, az anya tőgyét megtisztítjuk, első tejsugarakat kifejjük, a zavaró gyapjú fürtöket és a koloncokat a tőgy körül eltávolítjuk, és végül ügyelünk arra, hogy 12 órán belül az újszülött bárány minél többször föcstejhez jusson.

A nemi szervek az ellést követően gyorsan involválódnak, a 10. napra visszaalakul a péra és a hüvely. 20-25. nap: bezáródik a méhszáj (addig nyálkadugó védi), befejeződik a méh visszaalakulása. Az ellések többsége a kora hajnali órákra esik, kisebb része pedig reggelre.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.