Főoldal » A juhok legeltetése 1. rész

A juhok legeltetése 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A juh mélyen legel, a finom szálú füvet szinte leborotválja. A hazai juh fajták csoportosan vagy falkában szeretnek legelni, míg a nyugati, állandóan a legelő szakaszon tartott, nem terelgetett fajták szétterülve legelnek.

Átlagos körülmények között egy anyajuh naponta, a szárazanyag tartalomtól függően, 4 – 5 kg zöldfüvet legel le.

Fontos a vízellátás helyszíni biztosítása, mert az állat a szakaszos legelőn l-2 órás legelési időközönként ivás miatt megszakítja a legelést. A vizet biztosíthatjuk kútról, vályúból itatva, lajtkocsiból és vezetékes vízzel a delelő helyeken, de ne itassuk a pocsolyás vizet, a patak vagy a tavak vizét.

A legeltetés technológiája: A juhok legeltetését a kitavaszodástól és a legelő füvének növekedésétől és megerősödésétől függően rendszerint április elején meg lehet kezdeni. Arra azonban vigyázni kell, hogy sáros talajú legelőt ne használjunk és túlságosan fiatal, néhány cm-es hajtást ne legeltessünk, mert ezzel igen nagy kárt okozhatunk a gyep növényállományában.

Az optimális legelőfű juhok legeltetésére 10-15 cm-es fűmagasságú. Természetesen ettől a legeltetést korábban meg lehet kezdeni és a magasabb füvet is eredményesen lehet legeltetni.

A legeltetést késő ősszel – az időjárástól függően – általában november végén célszerű befejezni.

A juhlegeltetés szabályai: A tavaszi legeltetés kezdését, tarlólegeltetést átmeneti idővel, szoktatással kell megoldani. Kihajtás idején hasmenés elkerülésére, a gyapjú koloncosodásának megelőzésére szalmát, szénát, száraz répaszeletet etessünk.

Mélyen fekvő, pangóvizes legelőket juhokkal endoparazitás fertőzés (májmétely, tüdő-, gyomor- és bélférgesség) elkerülése érdekében ne legeltessünk. A harmat felszállása utáni legeltetéssel kisebb a parazitás fertőzés veszélye. A juh a déli meleg órákban nem legel, a legeltetési időt a reggeli-délelőtti és késő délutáni órákra kell szervezni.

A juhlegelők a téli szállástól, vagyis a juhászat központjától gyakran távolabb, több kilométer távolságban találhatók. Ilyen legelőegység hasznosításakor célszerű nyári szállást, olyan egy, vagy több oldalról nyitott fészerszerű épületet kialakítani, ahol a legelési időn túl az állatok pihenhetnek és éjszakára zárt helyen tartózkodhatnak.
Távoli kisebb legelőterületen elég karámot létesíteni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.