Főoldal » A juhtenyésztés szerepe…

A juhtenyésztés szerepe…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A juhok 5-6 hónaposan ivarérettek, a jerkéket 7-8, a kosokat pedig 12-18 hónaposan veszik tenyésztésbe.. Az ivarzás 17 naponta következik be. Gyakori a csendes ivarzás, ezért keresőkosokkal választják ki az ivarzó anyaállatokat. A vemhesség 150 napig tart. Jellemző az ikerellés, ami gazdaságossági szempontból kedvező.

Az anyajuhok tartásánál az évi egyszeri, a sűrített, vagy a folyamatos elletés is szóba jöhet. Egyszeri elletés esetén lehet a bárányneveléskor hosszú a szoptatási idő (3-4 hónap), vagy fejhetik a juhokat. Ez utóbbi akkor történik, ha 6 hetes kor környékén értékesítik a bárányokat. Sűrített elletés akkor történik, ha 7-9 havonta elletik az anyajuhokat. Erre csak a merinó és szapora fajták alkalmasak.

A bárányhízlalás során intenzív növekedést várunk el. A nevelés és a hizlalás lehet hagyományos, legelőre alapozott nevelés korai választással, vagy nyújtott szoptatási időszakkal, illetve mesterséges báránynevelés. A bárányok 12-14 kilogrammos tömeg elérésekor választhatók, ezután granulált abrakot és szénát kapnak. A napi tömeggyarapodás 200-300 gramm. Fontos a friss ivóvíz és a nyalósó biztosítása.

A vágásérettség a teljes kifejlettkori tömeg fele, amikor a húsok faggyútartalma kevesebb, mint 15 százalék. A tejesbárány nevelés költséghatékony hízlalási forma, a nagyobb vágósúlyú hízlalás többletköltségekkel jár. A hizlalás kis csoportokban (30-40 bárány) történik, az istállók jól szellőztethetőek legyenek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.