Főoldal » A KAP reform irányzata 1. rész

A KAP reform irányzata 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A közös agrárpolitika következő időszakáról szóló javaslat azt célozza, hogy a vidékfejlesztés a következő időszakban az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célokra: a versenyképesség javítására és az innováció támogatására összpontosítson. További cél a vidéki munkahely teremtés, és a vállalkozói szellem serkentése, valamint a fiatal gazdák induló tevékenységének megkönnyítése.

A jelenlegi (2007-2013) fejlesztéspolitikai programciklus azt mutatja, hogy – bár sok hasznos fejlesztés történt – a rendelkezésre álló jelenlegi források ellenére nem javult érdemben és átfogóan vidéki térségeink, falvaink és az ott élők helyzete. A vidéki térségek sorsát alapvetően meghatározó agrárium  miatt elsődlegesen ki kell emelni a Közös Agrárpolitika (KAP) reformját, de a környezetvédelmi, infrastrukturális, oktatási, gazdasági kapcsolatok miatt a kohéziós és regionális politikát is.

Az Európai Bizottság a KAP 2013 utáni jövőjéről három alapvető célt fogalmaz meg:

•   Életképes élelmiszer termelés: a mezőgazdasági jövedelmeket és a szektor versenyképességét szem előtt tartva a történelmileg meghatározott hátrányokat javítani kell.

•    Természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás: ellentételezni és ösztönözni kell a mezőgazdaság által előállított terméket, az innovációnak a „zöld növekedést” kell szolgálnia, alkalmazkodni kell a klímaváltozás követelményeihez.

•    Kiegyensúlyozott területi fejlődés: maradjanak fenn a vidéki közösségek és legyenek vidéki munkahelyek, színesebbé  kell tenni a helyi gazdaságot és  jövedelem-forrásokat, meg kell őrizni a változatos gazdálkodási szerkezetet és erősíteni kell a helyi piacokat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.