Főoldal » A kenyér világnapja

A kenyér világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét.

A világnapot már egyre több országban ünneplik elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

Szent István napját 1774-ben Mária Terézia nyilvánította országos ünneppé. Az új kenyér megáldását és az aratóünnepet az 1900-as évek elejétől Darányi Ignác földművelési miniszter szorgalmazására tartották augusztus 20-án.

Gasztronómiánkban a friss kenyérnek mindig kitüntetett szerepe volt. Ma is minden meleg fogáshoz felszolgálják, bár fogyasztása a rendszerváltás óta közel 40%-kal csökkent. A fehér kenyér fogyasztása hajdanán a módosabb rétegek kiváltsága volt, ma – mivel a teljes kiőrlésű és hasonló péktermékekhez viszonyítva alacsonyabb árszínvonalú – jellemzően a szerényebb jövedelműek fogyasztják gyakrabban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.