Főoldal » A kocasüldők tartása…

A kocasüldők tartása…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az előhasi kocák szaporaságában a legmeghatározóbb tényező a tenyésztésbe vétel ideje. Az optimális időpont az állatok 7-8 hónapos kora, 110-120 kg-os testtömege. Ilyenkor már általában túl vannak az első 2 ivarzáson és jó szaporaság érdekében vonhatók tenyésztésbe.

A tenyészsüldők elhelyezésekor kétféle követelmény kielégítésére törekszünk:  növeljük a mozgásteret és lehetővé tegyük a takarmány szakszerű adagolását, kiegyenlített fogyasztását. Egy férőhelyre 1-1,2 m2 rekeszterületet alakítunk ki, melyből 0,6-0,8 m2 tömör rész, a fennmaradó részrácspadozat. Előnyös, ha a rekeszhez kifutó is tartozik. Ha a süldőnevelő istállót vályús etetésre rendeztük be, akkor 100 %-os etetőtérről, ha önetetésre, akkor legalább 50 %-os etetőtérről kell gondoskodni. A legkiegyenlítettebb fejlődés a vályús etetéssel érhető el. Vályúból naponta kétszeri, önetetőből naponta egyszeri kiosztással etetjük meg az előírt takarmányadagot.

Egy süldőcsoportban ne legyen 15 állatnál több. Az állatok a süldőnevelőbe 30 kg-os fejlettség elérésekor kerülnek. A süldőket egészségi állapotuk, mozgáskészségük, a lábak állapota alapján is szelektáljuk és ellenőrizzük a csecsbimbók számát. Az alkalmasnak ítélt egyedeket 1-2 ivari ciklus után, kb. 110 kg-os testtömeg elérésekor termékenyíthetők. A szakszerűen és egészségesen nevelt kocasüldők 70-90 %-ból válhat tenyészkoca.

Az állatok takarmányozását tekintve 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a tenyésztésre szánt állatokat a hízósertésektől. A süldőnevelést úgy kell irányítani, hogy az állatok 7-8 hónapos korban termékenyíthetőek legyenek.

Nevelésüket két szakaszra bontjuk: 25-60 kg és 60-110 kg testtömeg. Az első szakaszban a nagy növekedési erélyt csak kismértékben korlátozzuk. A második szakaszban a zsírosodás elkerülése miatt nagyobb mértékű takarmánykorlátozást kell bevezetni. Abban az esetben, ha a nevelést kizárólag abraketetéssel kívánjuk megoldani, akkor a két szakaszban eltérő összetételű abrakot etessünk.

A 25-30 kg testtömegű süldők napi abrakadagja 1,3-1,5 kg, a 30-60 kg közötti állatoké 2 kg/nap, a 60 kg fölötti süldőknek 2,6-2,8 kg/nap az adagja. A várható termékenyítés előtt 10-14 nappal flushing, emelt takarmányadag – 3,4-3,5 kg.

A süldőkkel etethetünk tömegtakarmányt, ha ez rendelkezésre áll és etetése megoldható, azonban  szem előtt kell tartani, hogy a süldőkkel kevesebb tömegtakarmányt és több abrakot etessünk, mint a kifejlett kocákkal.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.