Főoldal » A köles

A köles

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A köles a perjefélék (Poaceae) családjába és a kölesformák (Panicoideae) alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése. A szót gyakran a legismertebb kölesfaj, a termesztett köles rövidebb neveként is használják. Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Az ősi kultúráktól egészen a napjainkig használták ezt a könnyen termelhető gabonát. Különösen Afrikában, Indiában és Kínában elterjedt a használata. Európában is igen kedvelt növény volt egészen a 18-19. századig, amikor a mezőgazdasági fejlődés fokozódásával egyre jobban kiszorult a konyháról. Általában lenézően, a szegények eledelének titulálták, és helyette inkább rizst és burgonyát használtak. Az ipari forradalom idején, míg a többi gabonát megtanulták finomítani, és tartósítani (és egyben tápanyagértékét csökkenteni), addig a kölessel nem tudtak mit kezdeni. Ma már szinte csak madáreledelként ismerjük.

Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például egy metionin nevű aminosavat, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható “kozmetika”, hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke.

Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Rövid tenyészidejű növény, a vetéstől az érésig gyakran csupán 60-65 napra van szüksége. A köles fagyérzékeny növény, ezért azokon a területeken, ahol nyári fagyok előfordulnak, nem termesztik. Növekedéséhez mérsékelten meleg időjárás szükséges.

A köles tömörített magágyat igényel, melynek gyommentességét a vetésig biztosítani kell. Hideg talajban nem csírázik ki. Mivel a tavaszi fagyok könnyen kipusztíthatják, vetését a fagyveszély elmúltával kell kezdeni. A legtöbb fajta beéréséhez a vetéstől számítva 60-80 nap szükséges. Általában a kukorica vetése után 2-4 héttel biztonságosan vethető. A korábbi vetéseknél nagymértékű volt a gyomosodás, míg a későbbi vetések nem sikerültek.

A kölest hagyományos gabonavetőgéppel vetik. A legkedvezőbbnek a 34-39 kg/ha közötti kivetett magmennyiség bizonyult. Az ennél alacsonyabb csíraszám szembetűnően jobban gyomosodik, de tiszta, gyommentes talajon max. 18-22 kg/ha magmennyiség is elegendő. A termésátlagok 1,0-2,5 t/ha között változhatnak a termőhelytől és az alkalmazott agrotechnikától függően.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.