Főoldal » A korai hibridek növekvő szerepe a kukorica termesztésében

A korai hibridek növekvő szerepe a kukorica termesztésében

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kukorica termésbiztonsága és jövedelem termelő képessége jelentősen változik. Ezért részben a klíma változása és az egyre szaporodó időjárási szélsőségek tehetők felelőssé, másrészt a kiszámíthatatlan terménypiaci  ármozgások.

Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?

A termelési és értékesítési kockázat csökkentésének egyik módja, hogy növeljük a sokszínűséget a kukorica termesztésünkben. Ez nemcsak azt jelenti, hogy többféle genetikával dolgozunk, hanem termesztés-technológiai módosításokat is végre kell hajtaniuk a termelőknek.

A Dow Seeds „korai koncepciója” olyan speciális genetikai  felépítésű, rövid tenyészidejű hibridekre – például: MT Mattes-FAO 190, MT 261-FAO 250 – épül , amelyek már alacsony talajhőmérsékleten csíráznak és fejlődnek. A különleges kontinentális genetika, rövid vegetatív periódus, június eleji virágzás önmagában is növeli a termésbiztonságot, garancia a jó termékenyülésre és lehetővé teszi az augusztus végi, szeptember eleji betakarítást alacsony szemnedvességgel.

A fajta/hibrid helyes vagy helytelen megválasztása már a termesztéstechnológia kezdetén determinálja a kukorica termesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságát. A kukorica fajta/hibrid tesztelési kísérletek azt támasztják alá , hogy azonos ökológiai és agrotechnikai feltételek mellett, adott évjáratban a legkisebb és legnagyobb termést adó kukorica hibridek között 4,0 – 5,0 tonna/hektár  különbség is adódhat. Ezért a fajta megválasztása nagyon alapos és körültekintést igénylő döntés. Már itt eldőlhet, hogy adott évben milyen jövedelmet érünk el a kukorica ágazatunkban. 

A korai vetés a téli csapadék maximális kihasználását teszi lehetővé. Ez rendkívül fontos, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján, az elmúlt száz évben a csapadék sokévi átlaga 40 milliméterrel csökkent. 

Az évi középhőmérséklet hazánkban 10 Celsius fok körüli. Az évi  középhőmérséklet 30 éves átlaga 1 Celsius fokkal nőtt az elmúlt 100 évben. 

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás következtében hazánkban az elmúlt 35 évben az elemi károk közül az aszálykár a mezőgazdaságban meghaladta a 42 %-ot.

A kontinentális genetikának köszönhetően a korai vetés vetés kockázata minimális, a kora tavaszi fagyok nem tudnak kárt tenni  a kukorica tenyésző csúcsában, bátran javasolható a korai vetésük. A hidegtűréssel párosult kimagasló fejlődési erélyű kukorica növény lépéselőnybe kerül  – korai vetés esetén – a kártevőkkel szemben.

A  Dow Seeds fejlesztési  és kutatási tevékenysége során figyelembe veszi a környezeti tényezők változásait, a termelők gyakorlati tapasztalatait egyaránt. A kutatás folyamatosan reagál a felvetődő kérdések  gyors megoldására. Újabb nagy termésbiztonsággal és jövedelemtermelő képességgel rendelkező hibridek kerülnek kipróbálásra, majd ezt követően a köztermesztésbe.

Ezek szemléltetésére mutatjuk be a Sonka hibridet,  valamint 4 korai hibrid aratását  – Nádudvar, 2011. szeptember 7 – úgy hogy a környékbeli kukoricák nedvessége 28% fölött volt.

Sorrendben – balról jobbra haladva – az alábbi terméshozamokat értük el: DA SZOI 11,67 t/ha , MT 261 11,74 t/ha, MT NENA 11,16 t/ha , MT Mattes 10,34 tonna/hektár.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.