Főoldal » A lazacok szaglása…

A lazacok szaglása…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt se tudtuk a lazacokról

A lazac Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál és folyórendszereiben a Viscayai-öböltől Oroszország sarkvidéki részéig előfordul. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada észak-atlanti partjainál is megtalálható. A lazac, a Grönlandi-tengerbe vándorol. A lazac számára a fő veszélyeket a túlhalászás, a folyók szennyezése és az ívás helyéül szolgáló folyókhoz vezető utat elzáró gátak jelentik. Korábban nagyobb csapatai voltak.

A lazacok képesek meghatározni, hogy a rájuk leselkedő emlős ragadozó evett-e korábban lazacot – derítették ki brit kutatók.Erről számol be az infórádió/tudomány rovatában.
 
Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes halak észlelik a ragadozóhalak jelenlétét, ez azonban az első eset, amely bizonyítja, hogy emlős támadókat is képesek érzékelni. A walesi Swansea Egyetem kutatói egy Y-alakú akváriumban vizsgáltak atlanti lazacokat.

A tartály két ágába különböző szaganyagokat engedtek – az egyikbe olyan vidrákét, amelyek előtte lazacot fogyasztottak, a másikba lazacmentes diétán tartottakét. A lazacok különböző ágakban eltöltött idejét mérve meghatározták, mely szagokat kerülték.

A halak az idő 85 százalékában kerülték azt a területet, ahova a lazacevő vidrák szagát engedték, a másik ágban azonban előszeretettel tartózkodtak – írja a BBC hírportálja.

Sikerült tehát bizonyítani, hogy a lazacok egyrészt csupán kémiai ingerek alapján képesek felismerni a rájuk leselkedő veszélyt, másrészt azt, hogy nem csak a ragadozó saját szagát, hanem étrendjét is felismerik – mondta Laura Roberts, az Animal Behaviour Journal című szaklapban megjelent kutatás társszerzője.

A lazac e képessége lehetővé teszi, hogy ne csak egy, hanem minden rá veszélyes ragadozó jelenlétét felismerje anélkül, hogy mindnek külön meg kelljen tanulnia a szagát.

Megjegyzés: jó lenne, ha – képletesen is – az ember is rendelkezne ilyen ellenség felismerő képességgel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.