Főoldal » A ló emésztési sajátosságai

A ló emésztési sajátosságai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha lovat akarunk tartani, akkor nélkülözhetetlen feladat lesz ‘kedvencünk’ takarmányozása is. Azért szükséges megismerni a ló emésztőkészülékét, mert az merőben más felépítésű, mint amivel egyéb háziállataink rendelkeznek, ennek következtében másként bontják, hasznosítják a különböző anyagokat.

A ló emésztőrendszere nagyon érzékeny, hossza a testhossz 12-szerese, azaz 25-40 méter, befogadóképessége 200 liter. Gyomra együregű, összetett, viszonylag kis űrmértékű.

A szervezet úgy rendezkedett be, hogy sokszor, kevés adagokat vegyen fel az állat, és a gyomorban elég kevés időt is tölt el a takarmány (kb. 6-8 órát). Az itt uralkodó 5 körüli pH-n jól szaporodó, szénhidrátbontó enzimeket termelő mikrobák (Lactobacillusok, Streptococcusok) és gombák találhatók. A gyomorban folyó szénhidrátbontás csökkenti a bélrendszer további szakaszának keményítőterhelését, hőkezeléssel pedig mégnagyobb mértékben nő a keményítőhasznosítás.

A vékonybélben a szénhidrátok nagy része egyszerű cukrokká bomlik, ami jelentős energiaforrásnak számít.

A lónak nincs epehólyagja, így az epe folyamatosan ürül a bélcsatornába, és a zsíremésztés kiváló. A fontosabb makro- és mikroelemek felszívódása is a vékonybélben játszódik le, és a fehérjelebontás 2/3-a is itt történik. A vastagbélbe jutó fehérjét már nem tudja az állat hasznosítani.

Hatalmas vakbéllel rendelkezik a ló, melyben a komoly mikrobiális tevékenységnek köszönhetően a nagy rosttartalmú takarmányokat is képes aránylag jól megemészteni az állat (a kedvező rosttartalom 17-18%), fontos vitaminok is keletkeznek (B-vitaminok, K-vitamin), a képződő illózsírsavaknak köszönhetően pedig javul az energiaellátás.

A nyelőcső meredeken szájadzik a gyomorba, a záróizom is nagyon erős, és a gyomor kis mérete miatt nem éri el a hasfalat, így nem tud érvényesülni a hasprés. Mindezek miatt a ló nem tud hányni. A rossz étrendi hatású takarmányoktól könnyen ”kólikázhat” a ló, ami akár végzetes kimenetelű is lehet.

Források:

Novotni, P. (2007): Lovak testközelben. Aquila Könyvkiadó, Debrecen.

Rudas, P., Frenyó, V. L. (1995): Az állatorvosi élettan alapjai. Springer Hungarica Kiadó, Budapest.

Schmidt, J. (szerk.), Bokori, J. (1993): Takarmányozástan. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

http://www.agraroldal.hu/kanca.html

http://nyuszikonyha.blogspot.com/2007/11/zab.html

http://www.hungarovet.com/?p=1087

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.