Főoldal » A lótenyésztés és környezeti hatásai I. – Bevezető

A lótenyésztés és környezeti hatásai I. – Bevezető

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Manapság az agráriumot, azon belül az állattenyésztést több ponton is támadják a környezetvédők. Az biztos, hogy meg kell találni az egyensúlyt, ami rendkívül nehéz és összetett feladat, ezen kívül véleményem szerint mind a két fél részéről nagy körültekintéssel és alázattal jár. Elsősorban az iparosított telepek látják kárát a ’sötétzöldek’ átgondolatlan ostromlásának, azonban – kisebb mértékben ugyan, de – a lótartás/tenyésztés is hasonló támadási felületekkel bír.

Amikor a lótenyésztés és az ökológiai gazdálkodás kapcsolatáról beszélünk, nincs könnyű helyzetben az ember, hiszen a ló az egyetlen gazdasági állat, amelynek manapság nincs – vagy elenyésző mértékben van – haszna a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban. A mezőgazdasági munkákban a gépek vették át a ló szerepét; a magyar ember kevés lóhúst eszik, emellett exportra kevesen termelnek lóhúst; hadászati szempontból sem bír ma már jelentőséggel; és a közlekedést is inkább másként oldjuk meg. Leginkább ma sportcélra tartanak/tenyésztenek lovat, illetve a hobbilovasok igényeit kell kielégítenie az ágazatnak.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor a lótartók és tenyésztők két típusát kell elkülönítenünk egymástól létszám szempontjából. Egyik véglet, ahol csak 1-2 db (kevés) lovat tartanak, és azok a pontok, ahol nagy egyedszámú állatállomány koncentrálódik. Az előbbiek tekintetében nincs túl sok alternatíva, azonban a nagy ménesek esetében már el lehet azon gondolkozni, hogyan lehet a különböző ökológiai szempontokat is figyelembe venni.

Jönni fog a folytatás!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.