Főoldal » A lótenyésztés és környezeti hatásai II. – Trágya-kérdés

A lótenyésztés és környezeti hatásai II. – Trágya-kérdés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Örökös kérdés. Egy nagy létszámú lóállomány hatalmas mennyiségű trágyát termel, ezen nincs mit csodálkozni. De mégis, mi a teendő a keletkezett végtermékkel?

A legelőn tartott lovak esetében nincs különösebb gond a trágya kezelésével. Az állatok – mint általában a természetben – trágyázzák a legelőt. Mivel nagy kiterjedésű területről van szó, amelyet szinte teljesen bejárnak a lovak, nem okoz gondot a végtermék, sőt a tápanyag visszapótlásban is fontos szerepe van. Azért arra érdemes odafigyelni, hogy nagy melegben kiégetheti a gyökereket.

A futóistállókban mélyalmos rendszert alkalmaznak. A trágyadomb hónapokon át növekszik és érlelődik. A lótrágya rendkívül hasznos, a kertészetek valódi kincsnek tartják. Különösen jó hatással van a talajszerkezetre, de be kell ásni, szántani, mert csak úgy érvényesülnek a tápanyagok. A trágyára érdeklődő mindig akad. Egy novemberi napon tért be hozzánk egy ismeretlen: a gyümölcsösébe (kajszibarack, dió) szerette volna megvásárolni az értékes trágyát. Gombatermesztők is előszeretettel alkalmazzák a lovak salakanyagát. Egyes lótartók/tenyésztők el tudják adni (pl. 1.000 Ft/m3), mások az elszállításért cserébe is odaadják a trágyát. Ha egy kis energiát és időt rászánnak a tulajdonosok, akkor akár kiegészítő bevételre is szert tehetnek. Ha nem viszi el más, akkor a kaszálókra szórják ki az ’érett’ trágyát.

„A trágya az istálló környékén ugyan feleslegesnek mutatkozik, de a talaj tápanyag-utánpótlása szempontjából nagyon értékes anyag. Éppen ezért, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt is oda kell figyelni a szakszerű tárolásra. A hatályos jogszabályok értelmében a talajok nitrát terhelésének elkerülése érdekében szigetelt aljzatú térben kell tárolni a trágyát, mindaddig, amíg a szükséges érlelési idő után felhasználásra nem kerül.” /Lóerő/

A folytatásban a nitrogén, a foszfor és a metán kibocsátásról lesz szó.

Vezérkép: Tabák András fotója

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.