Főoldal » A lótenyésztés és környezeti hatásai IV. – Porszennyezés, zajszennyezés, veszélyes hulladékok

A lótenyésztés és környezeti hatásai IV. – Porszennyezés, zajszennyezés, veszélyes hulladékok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vegyünk példának egy 100 egyedből álló ménest.

Amikor a lovakat áthajtják egyik legelőről a másikra, az szó szerint nagy port kavar. Példánkban a ménes a falu határában helyezkedik, a lakosokat különösebben nem zavarja a nagy létszámú állattartó telep, azonban az erdész közvetlenül az áthajtó folyosó mellett lakik családjával. Sok panasz érkezik a részükről, főként a száraz, nyári napokon. A ménest azonban kétszer egy nap átterelik ezen a folyosón, ki- és behajtáskor. Ez azért muszáj, mert ekkor van lehetőség az állomány alapos áttekintésére, a sérültek / vemhesek kiválogatására.

Az áthajtás a porszennyezés mellett ’zajszennyezéssel’ is járó folyamat, ugyanis a lovak a lovász hangjának hatására orientálódnak a kapu felé; valamint a méneshajtás sem nevezhető csöndes tevékenységnek. Ráadásul a domborzati viszonyoknak köszönhetően a terület akusztikája rendkívül jól vezeti a hangot (általában ilyenek a csikónevelésre legalkalmasabb legelők). Mivel vadászterületekkel vannak körülvéve a legelőterületek, a vadászok is rendszeresen panaszkodnak. Természetesen itt azt sem szabad elfelejteni, hogy a durrogó sörétesek viszont rendkívüli módon nyugtalanítják a lovakat. Előfordulhat, hogy rémületükben a 1,5 éves csikók nem hajlandók bemenni a futóistállóba,  így abrakolni sem lehet.

Veszélyes hulladékokról:

Bálakötöző zsineg és háló:

Környezetszennyező hatása miatt elégetni tilos! A kommunális hulladékkal elszállíttatható, vagy szelektíven gyűjthető. Sajnos nem találtam sehol sem arra információt, hogy mi a teendő a bálamadzaggal egy olyan telepen, ahol az nagy mennyiségben ’termelődik’.

Állatorvosi eszközök (pl. fecskendő, tű, vegyszeres üvegek, lejárt gyógyszerek):

Ne kerüljön a kommunális hulladékba! Legjobb, ha a kezelő állatorvos szerződést köt valamely céggel, amelyik elszállítja ezeket az anyagokat, eszközöket.

Tetemek, maradványok (pl. méhlepény, magzatburkok):

2006 óta tilos dögkutakba helyezni az elhullott állatok tetemeit, azokat az ATEV-val kell elszállíttatni. A méhlepényt, magzatburkokat ellés után ki kell szedni a bokszból vagy össze kell szedni a legelőről. Nem szabad, hogy kanca vagy a csikó nyalogassa, megrágja, lenyelje, mert veszélyes fertőzési forrásnak tekintendő! Pontosan emiatt nem szabad az erdőbe sem kirakni a rókáknak és vaddisznóknak.

Jön még folytatás!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.