Főoldal » A lótenyésztés és környezeti hatásai VI. – Élősködők, betegségek, zoonózisok. Humán egészségügyi vonatkozások.

A lótenyésztés és környezeti hatásai VI. – Élősködők, betegségek, zoonózisok. Humán egészségügyi vonatkozások.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az élősködők (külső, belső paraziták) nem csak a lovakat nyugtalanítják és betegíthetik meg, hanem a környezetre is komoly befolyással vannak. Súlyosabb esetben betegségek vektorai lehetnek, de puszta jelenlétük is zavaró hatással van az emberi társadalomra.

Elsősorban a legyeknek van nagy jelentőségük a lovak tekintetében, melyek kora tavasztól késő őszig okoznak kellemetlenséget az állatoknak, a tulajdonosnak vagy a dolgozóknak és természetesen a szomszédságnak is. Számtalanszor a légy az oka a feljelentéseknek és annak, hogy már sokszor faluhelyen sem szabad állatot tartani.

Továbbá a böglyök is megjelennek főként a nagy melegekben, melyek az embert is megcsípik, ezzel fájdalmat, kellemetlenséget okozva.

A lovakban található kullancsok nincsenek hatással az emberre, azonban szintén veszélyforrás, betegségközvetítő hatású, mindemellett rettentően ocsmány és visszataszító állatok. A lovaknak kellemetlenséget okoznak, majd távozásukkor gennyes sebeket hagyhatnak maguk után.

A belső élősködők, férgek az emberre nem veszélyesek, de a többi lóra annál inkább. Ezért szükséges a féreghajtást egyszerre az összes egyednél elvégezni.

Az élősködők fontos szerepet játszanak a különböző betegségek terjesztésében. Másrészről a klímaváltozás is elősegíti a betegségek terjedését, az új betegségek megjelenését. Az afrikai lópestis (Orbivirus) tanulságos példával szolgál erre. Az 1990-es évek elején, Spanyolországban a szokatlanul meleg telek lehetővé tették a Culicoides szúnyognak – mely a betegség hordozója -, hogy átteleljen és így sok lovat elpusztítson (URL1, URL2). Magyarországon még nem regisztrálták. Egyes betegségek nemcsak a lóállományra veszélyesek, hanem az embert is megtámadhatják (zoonózisok), ilyen pl. a szintén szúnyogcsípéssel terjedő vírusos megbetegedés, a Nyugat-nílusi láz, amely esetében a kórlefolyás általában tünetmentesen zajlik le, és akár halállal is végződhet (Horváth et al, 2003). Oltóanyag nincs. Nemcsak a környező országokban, hanem hazánkban is felütötte már fejét ez a betegség. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint az uniós államok közül Görögország és Olaszország után Magyarországon fordult elő eddig a legtöbb eset humán vonatkozásban. Az ECDC jelentése szerint ez év szeptember 19-ig az unióban összesen 167 nyugat-nílusi láz fertőzést regisztráltak, a szomszédos országokban pedig 436-ot (URL3, URL4,URL5).

Források:

Horváth Z.(szerk.), Fodor L., Rusvai M., Farkas R. (2003): Lóbetegségek. Mezőgazda kiadó, Budapest.

URL1: http://www.natureworldnews.com/articles/2118/20130527/african-horse-sickness-soon-affect-horses-europe-researchers-warn.htm

URL2: http://mek.oszk.hu/01100/01154/01154.htm

URL3: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugat-n%C3%ADlusi_l%C3%A1z

URL4: www. oek.hu

URL5: www.weborvos.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.