Főoldal » A malonyai arborétum

A malonyai arborétum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Alapításának 120. évfordulóját ünnepli a malonyai arborétum. A Közép-Európában egyedülálló, Aranyosmaróttól nem messze elterülő Ambrózy-Migazzi gróf kertje 67 hektárnyi területén több mint 2300 különféle növény gyűjtőhelye, évente több mint ötvenezer látogatót fogad.

A Malonya-i  Szlovákiában a leggazdagabb és legértékesebb idegen eredetű, főképpen örökzöld faállománnyal rendelkezik. Tekintettel az egyedi gyűjtemény terjedelmére, Európában a legnagyobbak közé sorolható.

Az arborétum két falu területén fekszik: a nagyobbik része Barskisfaludon található (Vieska nad Žitavou), bár de nevében mégis Malonya (Tesárske Mlyňany) nevét viseli, mivel az alapító birtokának központja ezen a településen volt.

Gróf Ambrózy István Migazzi Antóniával kötött házassága révén örökölte a malonyai birtokot, ahol 1892 –ben alapította meg a füvészkertet. A gróf szándéka az olaszországi útjai során megismert mediterrán örökzöldek meghonosítása volt, zordabb éghajlati körülmények között. A birtokra fokozatosan földközi-tengeri, kelet-ázsiai és észak-amerikai cserjefajtákat telepített, ezeket természetes sövényekkel, magasabb fákkal védte a szél és a fagy elől, és így sikerült számukra kedvező mikroklímát teremtenie. Az általa ültetett fák és cserjék többsége ma is él.    

A háború után az arborétum az állam tulajdonába került, 1951-ben rezervátummá nyilvánították, majd 1953-ban a Szlovák Tudományos Akadémia tulajdonába került. A 20. század második felében tovább gazdagodott az élő gyűjtemény, hat éve pedig rózsakertet is telepítettek a füvészkertbe, ahol ma már 1200 rózsatő és negyven rózsafajta virágzik.

A  legértékesebb példány a ritkaságnak számító tengerparti óriásfenyő és több ázsiai eredetű fafajta, melyek Ázsián és ezen a helyen kívül sehol sem fordulnak elő.

Világviszonylatban is egyedi a park, mert ilyen gyűjtemény hasonló klimatikus feltételekben nem létezik. Május és június azok a hónapok, melyek legalkalmasabbak a védett park látogatására. Ebben az időszakban borulnak virágba a leggyönyörűbb növények.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.