Főoldal » A mezőgazdasági betakarítási munkák tűzvédelméről…

A mezőgazdasági betakarítási munkák tűzvédelméről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rövidesen ismét elérkezik a kalászos gabonafélék betakarítási ideje. A mezőgazdaság tűzvédelmi jogszabályi, így kötelező előírásai közül számos tétel megváltozott, mely vonatkozik a betakarításra és az ahhoz kapcsolódó munkálatokra. A nyári betakarítási munkákban dolgozó erő- és munkagépek tulajdonosainak a gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát (a gépek szemléjét) el kell végezni.

Az agráriumban mindig van mit tenni, és mindig oda is kell figyelni a munka-, és tűzvédelem fontosságára, betartására. Nem egyszerű minden munkavállalót egyszerre koordinálni és oktatásukat minden munkafolyamatról, minden eszközről, gépről megtartani, de mindenképpen el kell végezni, mert ezzel életeket lehet menteni.

A folyamatokat sokszor az emberek egyedül végzik, hatalmas gépek társaságában, így magukra vannak utalva minden egyes szituációban. Az egyedüli munkavégzésnél hatványozottabban fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen a munkahelyi kockázatokkal, a gépekre vonatkozó előírásokkal és a munkavédelmi szabályokkal, az oktatás anyagával, a számára előírt egyéni védőeszközök használatával. Nem mindegy, hogy az ember mit milyen sorrendben csinál, vagy egy esetleges tűz észlelésekor hogyan cselekszik. tűz2

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint, a kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkái során, egy megfelelő tűzoltó készülék a munkagépben való elhelyezése kötelező. A fenti munkákban részt vevő munkagépek tűzvédelmi felülvizsgálata is kötelező. Ennek tervezett időpontját az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre be kell jelenteni. Mindezeken túl, kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve kipufogó és az éghető anyagoktól való megtisztítása legalább naponta egyszer. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését.

Az aratást lehetőleg közút, illetve vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. A munkálatok közbeni dohányzás veszélyeit is fontos szem előtt tartani, gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. A gabonatáblától legközelebb 15 méterre lehet dohányzóhelyet kijelölni.

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a terménytárolás egy veszélyes munkafolyamat. Tudnunk kell, hogy egy-egy gabona „halom” emberéletet is követelhet, ha nem zárják el azt kellőképpen az emberek elől. Nem feltétlenül kell illetéktelennek lennie annak, aki a közelébe kerülhet egy ilyen tárolási területnek, és általában mindent úgy kell kialakítani, hogy egy illetéktelen, helyismerettel, oktatással nem rendelkezőt se érjen semmilyen baleset. Sajnos a közelmúltban is egy ilyen jellegű mulasztás miatt történt tragikus haláleset, egy gyermek fulladt bele egy kukorica halomba.

Legyünk tisztában mindig a saját munkaterületünk, vállalkozásunk veszélyeivel és azt munkavédelmi szakember közreműködésével próbáljuk meg a legbiztonságosabbá tenni.

A munkavédelmi és tűzvédelmi előírások betartása mindannyiunk érdeke. Fordítsunk rá kellő figyelmet.

Lásd:  mezőgazdasági betakarítási munkák tűzvédelme jogszabályi előírás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.