Főoldal » A mezőgépipar fejlesztése

A mezőgépipar fejlesztése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fejlett mezőgépiparra van szüksége a magyar mezőgazdaságnak

A mezőgazdasági gépesítésben nincs megállás. Versenyképes élelmiszertermelés csak naprakész technikai feltételekkel biztosítható, és a növekvő energiaárak is megkövetelik a korszerű, energiatakarékos technológiák alkalmazását – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az Axiál Kft. új telephelyének megnyitóján, Dombóváron.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatójában megállapítja, hogy a magyar mezőgazdaságnak szüksége van erős és fejlett mezőgépiparra, amely képes a hazai követelményeknek megfelelően fejleszteni, és rugalmasan kezelni a kis- és nagyüzemek gépesítési igényeit is.

A vidékfejlesztési és mezőgazdasági területeken elérhető hozzáadott érték növelésében elengedhetetlen a technológiák folyamatos fejlesztése. A Közös Agrárpolitika (KAP) II. tengelye 2013 után is a versenyképességet, a fenntarthatóságot és a vidék fejlesztését szolgálja. A brüsszeli tárgyalások eredményeként a KAP a 2014-2020 időszakában is kiemelt területként kezeli a műszaki fejlesztéseket.

Tíz év alatt a magyar agrárium képviselői 770 milliárd forint értékben vásároltak és helyeztek üzembe új technikát, amely nagyrészt minőségi cseréket és a gépi kapacitások növekedését eredményezte. A vidékfejlesztési támogatások a mezőgazdaság technológiai megújítását, a termelők gép- és technológiai beszerzéseit teszik lehetővé.

Magyarországon az elmúlt 10 évben 30 ezer új traktort vásároltak, ami azt jelenti, hogy jelentősen frissült és korszerűsödött az állomány. Száz hektár mezőgazdasági területre 2,5 darab traktor jut, ami az eszközök kihasználtsága szempontjából kedvező adat. Czerván György kiemelte, hogy az utóbbi időben nagyobb lendületet kapott a kertészeti kultúrák gépesítése, színvonaljavulás tapasztalható a munkagépeknél, és az állattenyésztésben is számottevő beruházás történt.

A mezőgépipar fejlesztése a munkahelymegőrzés és bővítés szempontjából is illeszkedik a kormány programjába, mert a több, tradicionális szakmának helyet adó üzemek helyben, a vidéki lakosságnak biztosítanak megélhetést.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.