Főoldal » A műtrágya tárolás előírásai

A műtrágya tárolás előírásai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sok gazdálkodó már a tavaszi szezonra szükséges műtrágya egy részét is megvásárolta, amelyet a felhasználásig raktároznia kell. Ahhoz, hogy a műtrágyák minősége a raktározás során ne változzon és balesetek se történhessenek, be kell tartani a műtrágyák tárolására vonatkozó alapvető szabályokat. A következőkben rövid áttekintést adunk ezekről a szabályokról.

Műtrágya termékekre vonatkozó jogszabályok közül a
• 36/2006. (V. 18.) FVM rendelet a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról 10.§ -a rendelkezik a tárolás általános feltételeiről, amelyek közül a legfontosabbak:
• Szilárd műtrágya kizárólag olyan fedett, szilárd aljzatburkolatú helyen tárolható, ami védett az ár- és belvíz veszélyeztetettségtől, és biztosított, hogy a tárolt anyag nem okoz sem közvetlen, sem közvetett bevezetést a felszín alatti vízbe, valamint a kiszóródott anyagok összegyűjtése megoldható.
• Különböző hatóanyag-tartalmú ömlesztett műtrágyákat egy tárolótérben elkülönítetten kell elhelyezni (jelölés)
• A rendelet 15§.-a szerint lejárt szavatosságú készítmény a minőség ellenőrzése nélkül nem hozható forgalomba és nem használható fel. A vizsgálatot a forgalmazónak, illetve a felhasználónak kell saját költségére elvégeztetnie. Ha vizsgálat szerint a készítmény eredeti rendeltetésének megfelelően nem használható fel, a készítményt hulladéknak kell tekinteni. Az azonosítatlan terméket veszélyes hulladéknak kell tekinteni.

A műtrágya tárolási előírásai (szabadban)
• Ömlesztett műtrágyát tilos szabadtéren tárolni!
• A területet le kell betonozni, vagy elsimítani, talajnedvesség ellen – ha nem raklapos tárolás – fóliával kell védeni. Ha a műtrágyát nem raklapon tárolják, a vízhatlan csomagolást éles tárgyaktól, kavicstól meg kell tisztítani.
• Szabadtéri tárolóterületen csak a napsugárzástól védett, átszellőzött helyen lehet műtrágyát tárolni!
• A termék minőségének megóvása céljából – különösen amennyiben a zsákon a felületi hőmérséklet elérné a 32 C –ot UV stabil fehér fóliával vagy raschel hálóval takarni, illetve árnyékolni kell. Ellenkező estben a napsugárzás által a 32 oC-nál jobban felmelegedett felületen a műtrágya porrá esik szét, a zsákok megduzzadnak és kiszakadnak, a levegő nedvesség számára hozzáférhetőekké válnak.
• A szabadtéri tárolóterületeken meg kell szervezni a műtrágya rakatok őrzését, például táblák kihelyezésével, amelyek tiltják az illetéktelenek belépését, illetve vagyonőrök járőrözésével.

A leggyakrabban elkövetett hibák, amelyek a műtrágyák bomlását, robbanását előidézhetik:
1. Szerves szennyező anyagok jelenléte, érintkezése a műtrágyával. Ezek leggyakrabban olaj, olajjal szennyezett anyagok, fahulladék, faforgács, szerves oldószer. Ügyeljünk tehát arra, hogy a műtrágya raktárban ne tároljunk ilyen anyagokat!
2. Elektromos áram. Egyik gyakori veszélyforrás a mennyezeten nem megfelelően rögzített lámpa, ami ráesve a műtrágyára néhány óra alatt elindíthatja a bomlási folyamatot. Szintén gyakori, hogy a raklapokat olyan magasra rakják, hogy kevés hely marad műtrágya és a világítótest között. Ha ez a távolság kisebb, mint 0,5 m könnyen elindulhat a műtrágya bomlása. Az elektromos szikra veszélye miatt a raktárban található villamos berendezések közelében ugyancsak ne tároljunk műtrágyát!
3. Sugárzó hő. Ez különböző berendezések működtetése, a raktárban végzett karbantartási munkák során keletkezhet.
4. Járművek egy légtérben történő tárolása a műtrágyával. Szintén gyakori, hogy a műtrágyához közel leállított munkagép hője indítja el a bomlási, robbanási folyamatot.
5. Túl sok műtrágya egymáson való tárolása. Ebben az esetben a nagy nyomás miatti felmelegedés indíthat be robbanást. Raklapon ezért 6 sornál több műtrágyát ne tároljunk, Big-bag zsákokból, -ha azokban kevés ammónium nitrátot tartalmazó műtrágya van-, pedig maximum kettő helyezhető egymásra!

Abban az esetben, ha már megtörtént a baj, fontos hogy tisztában legyünk a műtrágyát is tartalmazó tüzek oltási szabályaival. Elsődleges szabály, hogy az ilyen tűz csakis vízzel oltható, tehát poroltók, tűzoltó homok használata szigorúan tilos! Az égés során mérgező gázok szabadulnak fel (1 kg műtrágyából 1000-1300 liter!!!), melyek fokozott veszélyt jelentenek az egészségre, ezért az ilyen tűz észlelése esetén azonnal el kell kezdeni a helység szellőztetését.

További nehézséget jelenthet a megolvadt műtrágya szétfolyása, az esetlegesen bekövetkező robbanások, és a sűrű füst miatt lecsökkent látótávolság. Bekövetkezett mérgezés, vagy gyanúja esetén a sérültet haladéktalanul friss levegőre kell vinni, nyugalomba helyezni, majd minden esetben gondoskodni kell a kórházba szállításáról.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.