Főoldal » A napenergia hasznosítás kérdései 2.

A napenergia hasznosítás kérdései 2.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez vár Magyarországra napenergia-fronton

Az év elején életbe lépő új kötelező átvételi rendszerrel a jelenlegi, még alakulóban lévő terv szerint csak az 50 és 500 kilowatt közötti napelemes áramtermelést támogatnák értesüléseink szerint – míg korábban csak a felső határról volt szó. Jó hír, hogy a Zöld Beruházási Rendszer kimerülése után újabb, kifejezetten a napenergia-felhasználás növelését szolgáló támogatást tervez a szakpolitika.

Nem is kellene pályázat?

Egyáltalán nem lenne szüksége beruházási támogatásra a szektornak, amennyiben sikerülne kidolgozni egy egységes, átlátható zöldáram-átvételi rendszert, amilyen például a németországi – fogalmazott Illés Gábor, a MaNap Iparági Egyesület elnöke.

A szervezet vezetője szerint általánosságban igaz, hogy az energetikai pályázatok magyarországi rendszere katasztrofális; borzalmasan nehéz sikeres pályázatot írni; és mire a pályázat beadásáig eljut valaki/a cég, addigra többnyire elfogy a pénze.

Az új Széchenyi terv legnépszerűbb pályázataira rendelkezésre álló keret roppant hamar kimerült, emiatt Illés Gábor azon a véleményen van, olykor jobb lenne, ha nem is írnák ki a pályázatot. Ugyanis sokan a szűkös keretű, pár napra elegendő pályázatokra számítva/várva folyamatosan elhalasztják beruházásaikat, és végül pedig gyakran nem is részesülnek támogatásban.

A kvótapénzek fölhasználásáról is rossz véleménye van a szervezet elnökének, szavai szerint igazán sikeres zöld programot eddig nem sikerült finanszírozni belőle.

A körvonalazódó új kötelező átvételi rendszer (amely a MeTáR, megújuló támogatási rendszer nevet viselheti) a jelenlegi elképzelések szerint az 50 és 500 kilowatt közötti teljesítményű rendszereket támogatná – mondta Illés Gábor.

A szakember szerint az ennél kisebb rendszereket sem lenne szabad kihagyni, akár a 2 kilowatt teljesítményűeket is, mivel a lakosság nagyrészt ebben a nagyságrendben lehetne aktív szerinte. Egyelőre azonban a politika részéről csekély hajlandóság mutatkozik a sáv kiszélesítésére; így viszont csak beruházási támogatásokkal együtt várható jelentősebb előrelépés. A beruházási támogatások ellen szól azonban, hogy nagy adminisztrációs költséggel jár, sok a kiskapu, és a korrupciós veszély is nagyobb.

Értesüléseink szerint az új átvételi rendszerről július közepén tartották a legutóbbi egyeztetést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, a szakmával folyó tárgyalások szeptemberben folytatódhatnak.

A terv szerint az új rendszert januártól indítanák el. (A kát-rendszer jövő év eleji átalakításával 15 éves támogatási futamidővel számolhatnak a napelemes befektetők, legalább is Bencsik János energiaügyi államtitkár korábbi bejelentése szerint.) (ng.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.