Főoldal » A Nemzeti Parkok Hete…

A Nemzeti Parkok Hete…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ország tíz nemzeti parkjában június 16-24. között immár hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot.A sorozat nyitórendezvénye az Aggteleki Nemzeti Parkban lesz június 16-án, ahol mind a tíz hazai nemzeti park bemutatkozik.
 
Nyitórendezvény
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
2012. június 15-16.
 
SZAKMAI NAP
2012. június 15. péntek
 
10:00 – 15:00
 Örökségturizmus és örökségvédelem hazánk világörökségi helyszínein c. ökoturisztikai és természetvédelmi szakmai konferencia
(A konferencia programja (pdf))
Az előadások szüneteiben:
 „Az év ökoturisztikai létesítménye 2012” pályázat meghirdetése
 Az „Európa és a „Pann-unikum”: a Natura 2000 hálózat és a LIFE Program Magyarországon” című kiállítás ünnepélyes megnyitója
Helyszín: Művészetek Magtára, Bódvaszilas, Akácfa utca 30.
Előzetes bejelentkezés szükséges!
16:00 – 17:30
 Barlangi és felszíni túrák az Esztramoson és az Alsó-hegyen
Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeiből, szépségeiből ízelítő:
Az 1997-ben alapított Körös–Maros Nemzeti Park a dél-alföldi területek egységes természetvédelmi kezelésének feladatát valósítja meg. Igazgatóságának működési területe magába foglalja Békés megye területét, Csongrád megye Tiszától keletre eső területeit, valamint a Dévaványai-Ecsegi puszták és a Körös-ártér Jász-Nagykun-Szolnok megyébe eső részeit. A terület két, egymástól jellegében jól elkülöníthető részre osztható: a Körösvidékre és a Békés-Csanádi löszhátra. A nemzeti park kiemelt feladata az erdélyi hérics és bókoló zsálya állományainak fenntartása, amelyek hazánkban csak itt találhatóak.

A Körös-Maros Nemzeti Park öt védett természeti tájegységet mutat be a nemzeti parkok hetében; a látogatókat hétfőtől öt helyszínen, öt alkalommal kalauzolják a Dél-Tiszántúl különlegesen védett pusztáiba.

Hétfőn a szabadkígyósi pusztát járhatják be a látogatók, kedden a kardoskúti Fehér-tóval, szerdán a biharugrai halastavak védett madaraival ismerkedhetnek – tájékoztatta az MTI-t Ezer Ádám, a Körös-Maros Nemzeti Park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetője.
   
A központi rendezvényt szombaton Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpontban tartják este hat órától éjfélig, Szent Iván éjjelén címmel; lesz éjjelilepke-lámpázás, csillagoség-kutatás. Ugyanazon a napon a Réhelyi Látogatóközpont mintakertjében az érdeklődők a puszta gyógynövényeivel ismerkedhetnek, és túrázhatnak a Sárréten.
   
A programok kiemelt szakmai értékeit és ökoturisztikai látványosságait részletezve Ezer Ádám kiemelte a szabadkígyósi puszták szikes, mocsaras és erdei élővilágát, ahol a fokozottan védett kékvércse, a szalakóta és a kerecsensólyom zavartalan költőhelyet talál; a Kárpát-medencében ez a puszta a végállomása az eurázsiai sztyeppék vándorló madarainak.
   
Ezer Ádám a Kardoskúti Fehér-tóról azt mondta: a túrakínálat egyik gyöngyszeme, a hét magyarországi csoda egyike. A csaknem tízhektáros tóban az aszály miatt jelenleg nincs víz, a szikes meder hófehér, holdbéli táj képét mutatja, ahol olyan ritkán megjelenő, a szikes sós talajt tűrő növények kelnek ki, mint a sziki ballagófű vagy a magyar sóballa. A tó és környezete a kékvércse, a réti és a parlagi sas költőhelye.
   
A biharugrai madárvilág egésze ritkán tekinthető meg a haltenyésztés miatt, a szerdai madárles útvonala a tavak között halad, érinti a vizes-erdős mesterséges szigeteket, ahol sok a védett madár. Ott él például a fokozottan védett, gólyaalkatú batla, amelyből már csak harminc-harmincöt pár van. A tavak élővilágát színesíti a szintén ritkán előforduló kiskócsag, rétisas, bakcsó és kanalas gém. Cigányrécéből is mind kevesebb van, de hatvan százalékuk Biharugrát választja élő- és költőhelynek – ismertette Ezer Ádám.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.