Főoldal » A növények rögzítése

A növények rögzítése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A zöldségnövények nagy részét rögzítés nélkül termesztjük. A termés mennyiségének és a hozamoknak a növelése azonban egyes növények esetében indokolja technológiájuk korszerűsítését, pontosabban támrendszer melletti nevelésüket.

Ma már támrendszer mellett hajtatjuk az uborkát, a paradicsomot, a sárgadinnyét és újabban a paprikát is. Vannak olyan növények is, amelyek neveléséhez nélkülözhetetlen a támrendszer. Ilyen pl. a karósbab.
A módszer előnye, hogy növekszik a termőfelület, ezáltal nő a termésmennyi¬ség és javul a minőség is. Ezenkívül könnyíti az ápolási munkákat és a szedést (pl. nő a szedési teljesítmény).

Hátránya viszont, hogy kézi munkán alapszik, és a támrendszer növeli a költségeket, de mindez az előbb említett előnyök következtében megtérül. Ebből következik, hogy minden olyan területen alkalmazni kell, ahol nagy hozamot kívánunk elérni. A házikertekben pl. az említett növényeken kívül még a zöldborsó támrendszer melletti termesztése is célszerű.

A támrendszer váza készülhet fából, vasbetonból és vasból. Erre kerülnek a műanyag, a kender- és a fémhuzal hálók, amelyekhez műanyag vagy kenderspárgával rögzítik a növényeket. A spárga alsó vége rögzíthető a növényekhez (paradicsom, paprika) és a talajhoz. Sekélyen gyökerező növényeknél (sárgadinnye, uborka) az utóbbit célszerű alkalmazni.
 
Ősi növényrögzítési mód még a földelés is. A dinnye szabadföldi termesztése¬kor használatos, ahol az indákat egy-egy kapa föld védi a szélkártételtől.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.