Főoldal » A növényvédelemmel kapcsolatos előírásokról…

A növényvédelemmel kapcsolatos előírásokról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szerződési kötelezettség mellett adatfeltöltési kötelezettséget is előír egy most hatályba lépő törvénymódosítás a megfelelő növényvédelem érdekében, az adatfeltöltésre május 31-ig van türelmi idő.

Egyes növényvédő szereket eddig is csak vényre lehetett felírni, de most a vényfelírás mögé szerződéskötési kötelezettséget tettek. A felhasználónak vállalnia kell, hogy egy évig az adott “növényorvos” látja el az adott területet. Így a gazdálkodónak lehetősége lesz arra, hogy rendszerként építse fel a növényvédelmi technológiát, és igénybe tudjon venni olyan növényvédelmi eljárásokat, amelyek nem feltétlenül növényvédő szer kijuttatását jelentik.

Folyamatosan lépnek hatályba egy 2009-es uniós irányelv rendelkezései, amelyek az integrált növényvédelemre ösztönöznek. Ez azt jelenti, a növényvédelmi előírásokat betartva úgy kell megvédeni a növényeket, hogy a kémiai növényvédelem az utolsó legyen a sorban.
Az adatfeltöltési kötelezettség a növényvédelmi szakmérnökökre vonatkozik, az általuk irányított területek adatait kell feltölteniük. biztosításErre azért van szükség, mert minden ellenőrzést kockázatbecslés alapján végeznek, és ahol megfelelő növényvédelmi szakember van a háttérben, kevésbé kell ellenőrizni.
Az uniós irányelv rendelkezik a növényvédelmi gépek felülvizsgálatáról is. Azokat a nagy kapacitású permetezőgépeket kell felülvizsgáltatni, amelyeket az árutermelésben használnak. 2016. november 26-ig egy alkalommal minden gépre sort kell keríteni, a második felülvizsgálatra 2020-ig kerül sor, utána pedig háromévente lesz ilyen eljárás.

GN-10: Nyilvántartás a növényvédő szeres kezelésekről

Az AKG szántő és ültetvény tematikus előíráscsoportokban résztvevőknek/ÖKO szántó és ültetvény földhasználat esetében kötelező vezetni.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet szerint az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédőszeres kezelésekről minden gazdálkodó számára előírt kötelezettség a permetezési napló vezetése.

tanácsadás2xA „Nyilvántartás a növényvédő szeres kezelésekről” „GN-10” jelzésű adatlap „permetezési napló”-nak minősül, így ennek vezetésével a gazdálkodó eleget tesz a vonatkozó jogszabály által előírt kötelezettségének.

A növényvédőszeres kezelések adatainak folyamatos időrendbeli rögzítésére szolgál.

A növényvédőszeres kezelések esetén a tevékenységet még azonnal, a napi kezelés befejeztével teljes körűen dokumentálni kell.

A vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, növényvédőszeres kezelést követően a felelősnek hitelesíteni kell az adott bejegyzést.

A növényvédőszer készlet-nyilvántartási kötelezettségre tekintettel – vonatkozó jogszabályhoz igazodva – az év végén kell lezárni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.