Főoldal » A precíziós gazdálkodásról…

A precíziós gazdálkodásról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A precíziós gazdálkodás, mint a környezettudatos növénytermesztés a jövő agráriumának olyan alapvető feltétele lesz, amelyre fokozatosan készülhetnek már a ma szakemberei is.

 

Többnyire inkább az új generáció foglalkozik ezzel a témával, de ebben az összetett és bonyolult rendszerben még azokban is merülnek fel kérdések, akik maguk már tisztában vannak a jövő gazdálkodási technikájának alapvető elemeivel és lényegével. 

A gazdának nincs más teendője, mint felhívni a céget – és az az ő saját paramétereinek megfelelően, kifejezetten az ő földterületére ajánl komplex megoldást az alapján, hogy mi a megfogalmazott célja a precíziós gazdálkodással kapcsolatban.

Attól függően, hogy éppen milyen aktuális munkát kíván végezni a gazdálkodó, a kalkulátor a műholdas jelkorrekcióra is képes – ha például egy munkafolyamatban 2,5 cm munkapontosságra van szükség, (mert a fölött teljesen értelmét veszíti a precíziós gazdálkodás) – azt veszi alapul.  Vannak viszont olyan munkafolyamatok, amelyek megengednek akár 10 cm-es, vagy a feletti pontosságot is. Minél pontosabb azonban egy jel, vagyis minél pontosabban tudunk dolgozni, annál drágább maga a rendszer. A befektetés tehát biztosan megtérül.

A precíziós gazdálkodás azonban nem csak azért jó technika, mert spórolni lehet vele, egyéb előnyei is vannak, mint például az, hogy rossz látási körülmények között is (ködben, éjszaka) lehet dolgozni, és nem kell odafigyelni a kormányzásra. Azon felül, hogy szembesülhet a felhasználó azzal, hogy mennyire lehet költséghatékony ezzel a rendszerrel, kiválaszthatja azokat a termékeket is (a kalkulátor maga kidob egy ajánlatot) amelyek számára a legmegfelelőbbek. Megjelennek a termékcsalád előnyei, és az, hogy kinek ajánlható, kinek lehet hasznos. Természetesen a kalkulátor alapbeállításai egy átlagos paraméterrendszert vesznek alapul – mint az egyes munkafolyamatok végzésének sebessége (vetés pl. 6 km/óra) – de az ettől eltérő saját sebességgel ez is módosítható az oldalon, ahol az is beállítható, hogy az egyes gépek milyen üzemanyagárak mellett dolgoznak, vagy mennyi a traktoros bére. Ezzel még inkább precízebb információhoz lehet jutni a weboldalon.

A megjelenésében esztétikus, funkciójában egyszerű, tartalmában a lényegre törő weboldalt – http://plmcalculator.hu/ – szívesen ajánljuk a gazdák figyelmébe! (forrás: Agro Napló.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.