Főoldal » A sebesség hatalmában – Az Angol telivér

A sebesség hatalmában – Az Angol telivér

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az angol telivér a leggyorsabb ló, a legkiválóbb állatok 1000-5000 méteres versenyeken mérik össze erejüket. A tenyésztés Angliában kezdődött, de mára az egész világon a legelterjedtebb fajta.

Az angol méneskönyv 18 600 kancát tart nyilván, a világon ez a szám az egymilliót közelíti, míg hazánkban 800 kancát regisztráltak, és 400 lovat tartanak folyamatos tréningben.

Ősei arab telivérek voltak. A világ összes telivér lova 3 ősménre vezethető vissza: Byerley Türk, Godolphin Arabian és Darley Arabian. Kancacsaládból több, mint 50-et tartanak nyilván.

Angliában a lóversenyzés kedvelt sportág volt, így a leggyorsabb lovakat tenyésztették csak tovább.1793-ban megalakult a General Stud Book elnevezésű törzskönyv, melybe csak a legkiválóbb egyedeket jegyezték fel, s később csak ezen lovak leszármazottait ismerték el telivérnek. Bár ma már széles körben elterjedt a mesterséges termékenyítés, mellyel könnyen áthidalhatók a tér és idő szabta határok, angol telivérnél csak és kizárólag természetes fedeztetést alkalmaznak!

Mivel a szelekció csak a gyorsaságra összpontosított, ennek következményeképp nem alakult ki egyöntetű, homogén fenotípus. Mindezek mellett azonban elmondható, hogy marmagasságuk 160-170 cm között található, nemes küllemű, hosszú, vékony nyakkal, mély szüggyel, felhúzott hassal, vékony, de erős, szikár végtagokkal rendelkező fajta alakult ki. Temperamentuma miatt idegrendszere gyakran gyenge, az ilyen egyedeket a tenyésztői munka során próbálják kiszelektálni. Elsősorban tehát a lóversenyzésben hasznosítják, de élénksége, tetszetős külleme és gyorsasága miatt előszeretettel alkalmazták és alkalmazzák egyéb fajták nemesítőjeként is. Tehát sportlótenyésztés nem is létezhetne angol telivér nélkül.

A lóversenyzés és a telivér tenyésztés hazánkban elsősorban Gróf Széchenyi István nevéhez fűződik, ugyanis Ő, és Wesselényi Miklós importálták az első telivéreket 1822-ben, majd 10 év múlva az első törzskönyv megjelenése Nádasdy Tamás nevét fémjelzi.

A világhírű csodakanca, Kincsem 1874-ben született Tápiószentmártonon. 54 versenyen indult, s mindvégig megőrizte veretlenségét. Olyan magasra tette a mércét, hogy ezt a teljesítményt egyetlen versenyló sem érte még el a világon! Másik híres telivérünk Imperiál, aki 1960-ban jött a világra Kisbéren. Versenykarrierjét befejezve fedezőménként működött, számos jól szereplő ivadékot hagyva ezzel maga mögött. Napjaink híressége Overdose, egy 2005-ös születésű pej mén. Neki köszönhetően új értelmet nyert a magyar lóversenyzés. 2008-ban Európa legkiválóbb lovának minősítették, és a világ ranglistán a 3. helyen állt. 12 egymást követő győzelme után, betegsége miatt több, mint egy évre félbeszakadt versenykarrierje, azonban a nagy visszatérést követően további két győzelmet zsebelt be. A sikertörténet ekkor törött meg, ugyanis egy rossz start miatt a veretlen címet elvesztette. Meg kell jegyeznem azonban, hogy 2009. április 19-én a Kincsem Park hosszú idő után végre újra megtelt emberekkel. Saját szememmel láthattam, és bizton állítom, leírhatatlan érzés, ahogy a pej  mén 1000 métert könnyedén, 54,6 másodperces pályarekorddal szel át, 8 hosszal maga mögé utasítva ellenfeleit!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.