Főoldal » A sertés vágóértékét meghatározó tulajdonságok

A sertés vágóértékét meghatározó tulajdonságok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A sertéshús-előállítás fontos mutatója. A vágóérték magába foglalja a vágott áru mennyiségi és minőségi tulajdonságait, kiegészítve az adott régió étkezési szokásaival. Napjainkban a színhús aránya a vágóértéket meghatározó tényező.

a.    Vágási veszteség: Ez az értékmérő tulajdonság kifejezi az élő és a vágott testsúly közötti különbséget, ez kg-ban kifejezve a vágási veszteség.

b.    Hústermelő képesség: Függ a fajta, ill. az adott egyed genetikai adottságaitól. A vágóértéket jellemző paraméterek jól öröklődnek.

c.    Csontoshús-arány: Direkt mérésére az ún. bőrfejtéses vágásmóddal levágott sertéseknél van mód. A csontos hús súlya alapján mind a csontoshús-arány, mind a fehéráru-arány kiszámítható.

d.    Színhús arány: A sertés testében lévő vázizomzat súlyát értjük.
e.    Értékes húsrészek aránya: A fogyasztók által értékelt húsrészek %-os arányát fejezi ki. Ezek értéksorrendben a comb, a lapocka, a karaj és a tarja.

f.    Fehéráru-arány: A szalonna, a háj és a bélzsír együttes tömegét értjük. Ezt az értéket a hasított test %-ban fejezzük ki és így kapjuk meg a fehéráru arányt. A fehéráru-arány fogalma a hízósertések vágási utáni kereskedelmi osztályozásának egyik paramétere.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.