Főoldal » A sivatag gyöngyszeme – az Arab telivér

A sivatag gyöngyszeme – az Arab telivér

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mohamed próféta idején a lovak tisztelete és szeretete vallási kötelezettség volt. A precíz nemesítői munkának köszönhetően ma a világ összes lóállományának ereiben csörgedezik arab vér.

Az arab telivér őse Közép-Ázsiából terjedt el Mezopotámiában, Egyiptomban és az Arab-félszigeten. Hadászati szempontból tökéletesen megfeleltek fürgeségük, mozgékonyságuk miatt, valamint az igénytelen környezethez is könnyen alkalmazkodtak ezek az állatok. A háborúzások során a legjobb, legszebb lovak egyiptomi kézre kerültek, és ma is folyik itt komoly tenyésztői munka (El Zahraa ménes).  Az innen származó csúcsméneket alkalmazták az angol telivér nemesítésében is, majd a folyamatos háborúskodások miatt az arab fajta Európaszerte el is terjedt. Később már tudatosan importálták a tenyészanyagot Európába, majd a XVIII. században Észak-Amerikába is. Bábolnán 1789-ben kezdődött meg a tenyésztés, majd 1925-től kezdve kézzel írott törzskönyvekben zölddel jegyzik fel a ló nevét, nyomtatásban az (ox) jelölést alkalmazzák. 1967-ben megalapítják a WAHO-t (World Arabian Horse Organisation = Arab Lovat Tenyésztők Világszövetsége), hogy rendet teremtsenek az arab lovak világában.

Az arab telivér a szépség, az elegancia, a nemesség megtestesítője. Feje kicsi, száraz, csukafej, széles homlokkal és apró, mozgékony fülekkel. Szemei nagyok, tágranyíltak, orrlyukai szintén. Bőre finom, vékony, az erek jól láthatóak. Nyaka hosszan ívelt., marja kifejezett. Marmagassága 147-155 cm. Jellegzetessége, hogy csak 5 ágyékcsigolyával rendelkezik a többi lófajtával szemben. Magasan tűzött farkáról is könnyen ráismerhetünk. Szügye esetenként izomszegény benyomást kelt, lábállásaira jellemző lehet az elülső végtagokon kisfokú franciásság, hátul tehénállás fordulhat elő. Patái kicsik, kemények, szilárd szerkezetűek. Mozgása rugalmas, tért ölelő, könnyed. Legelterjedtebb szín a szürke, de egyre gyakrabban találkozhatunk sárga, fekete és pej egyedekkel is.

Intelligenciájának és könnyen kezelhetőségének köszönhetően ideális hobbiló. Kitartása, gyorsasága és igénytelensége miatt távlovagló versenyekre a legjobb választás. Az angol telivérrel gyorsaságban nem szállhat harcba, de külön arab lovak számára is rendeznek galoppversenyeket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.