Főoldal » A szegény ember tehene

A szegény ember tehene

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kecske a szegény ember tehene – tartja a mondás. Mindent megeszik, jól elvan magában, tejet ad, sőt egyszer életében húst is.

Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket viszonylag kis befektetéssel és szerény körülmények között, mint a kecske.

Tejtermelése: testtömegéhez viszonyított tejtermelő képessége tejelő állataink között első helyen áll, mert míg a tehén évi átlagos tejtermelése 2500-3500 l, a testtömegének 5,6-szorosa, addig a kecske évi tejhozama 400-500 l, testtömegének mintegy a 10-szerese.

A kecskehús fehérjetartalma más kérődzőkhöz ( szarvasmarha, juh ) viszonyitva nagy, mig zsírtartalama fiatal korban kisebb és idősebb korban közepes.

Tején és húsán kívül bőrével, szőrével és trágyájával is hasznot hajt.

“A szegény ember tehene” – tartja a közmondás. Mostoha körülmények között is tartható, rendkívül élénk, érdeklődő, a környezetéhez kiválóan alkalmazkodik. A kecske az egyik legjátékosabb haszonállatunk. A kecskegida (vagy gödölye) talán a legkedvesebb fiatal háziállat -gyermekekre is teljesen veszélytelen (gödölyének hívják a kis lánykecskét, míg gidának a kis fiúkecskét).

A kecskét célszerű legeltetni – így a gazda és az állat is jól jár. Számos fajtának a nyájtartó képessége kicsi, ezért érdemes juhokkal együtt tartani. Gyakran a juhnyájakban is láthatunk kecskéket. Ennek az az oka, hogy a jerkék rejtetten ivarzanak, és ezt hamarabb észreveszi a kecske bak, mint a kos.

Ha nincs mód legeltetésre, takarmányozása is megoldható. Napi 2-3 kg szárazanyagot igényel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja. Tegyük változatossá étrendjét különféle kerti gyommal, gyümölccsel, desszert gyanánt pedig konyhai maradékokkal is kedveskedhetünk. Téli időszakban létfenntartásra1-1,5 kg réti széna, 0,5-1 kg takarmányszalma és 2 kg takarmányrépa adagolása elegendő.

Az ember már az ősidőkben felismerte a kecsketej hasznosságát a táplálkozásban. Magyarországon is több generáció nőtt fel kecsketejen. Mivel a kecske a tejjel biztosan nem terjeszti a TBC kórokozóját – úgy mint a tehén -, így a tej hőkezelése előtti korban a kecsketej fogyasztás volt a betegség elkerülésének legbiztosabb módja. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy teje rendkívül értékes.

Könnyen emészthető, vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin), ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van a modern, egészséges táplálkozásban. Ennek köszönhetően a világ kecskeállománya az utóbbi 15 évben 150 millióval nőtt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.