Főoldal » A szennyviziszap mezőgazdasági felhasználása…

A szennyviziszap mezőgazdasági felhasználása…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szennyvíziszap mezőgazdasági területen való szakszerű felhasználásával elkerülhető a talajra, a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint az emberek egészségére, a növényekre és az állatokra gyakorolt káros hatások bekövetkezése.

Az ellenőrző hatóság azt vizsgálja, hogy történt-e szennyvíziszap kijuttatása a gazdálkodó területére. Ha igen, akkor a gazdálkodónak – amennyiben ő az engedélyes – rendelkeznie kell a szennyvíziszap felhasználására jogosító érvényes hatósági engedéllyel, illetve átadásátvételi bizonylattal. Az ellenőrzés keretén belül megvizsgálják az engedély érvényességét, a gazdálkodónál található átadás-átvételi bizonylatot illetve azt, hogy történt-e kijuttatás az engedélyezett területre (legfeljebb az engedélyezett mennyiségben). Az engedély nélküli szennyvíziszap kijuttatást és a tiltott tárolást a terület bejárása során ellenőrzik.

Követelmények
    Talajvédelmi hatóság engedélye a szennyvíziszap kijuttatásához
    Szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználásához kötelező az illetékes talajvédelmi hatóság engedélyének megléte. Ha a szennyvíziszap kijuttatási engedélyt nem a gazdálkodó kérte, de a területe érintett, akkor is rendelkezni kell az engedély egy példányával.
    Dokumentáció megőrzése
    A szennyvíziszap kijuttatást engedélyező határozatot és a szennyvíziszap átadás-átvételi bizonylatot is meg kell őrizni.
    Szennyvíziszap csak az engedélyező határozatban szereplő helyrajzi szám szerinti területre, az engedélyezett mennyiségnél nem nagyobb adagban juttatható ki.
    A szennyvíziszap talajba juttatása
    A szennyvíziszapot a talaj felszíne alá kell juttatni, vagy felszíni kijuttatás esetén szikkadás után haladéktalanul be kell dolgozni.

Szennyvíziszap kijuttatásához szükséges az illetékes megyei talajvédelmi hatóság által kiállított engedély. A szennyvíziszap területre történt kiszállításakor kapott átadás-átvételi bizonylatot 10 évig meg kell őrizni. A helyszíni ellenőrzés során az ellenőr megvizsgálja az engedély érvényességet (dátum, pecsét, aláírás), valamint az engedélyben szereplő engedélyes nevét és a helyrajzi számokat.

A tényleges kijuttatás idejét, a szennyvíziszap mennyiségét és a területek helyrajzi számát az átadás-átvételi bizonylat tartalmazza. Az engedélyben megadott területen kívüli szennyvíziszap kijuttatása szankcióval jár.
A szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása szigorúan szabályozott, hatósági engedélyhez kötött tevékenység.
A szennyvíziszap ideiglenesen sem tárolható termőföldön.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.