Főoldal » A szőlő metszése

A szőlő metszése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szőlőt azért kell metszeni, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű termést hozzon. Ennek érdekében mindig csak annyi rügyet hagyjunk meg, amennyit a szőlő erőnléte lehetővé tesz.

A tőkén több rügyet hagyjunk, ha alaposan trágyázott, gondosan művelt, esetleg öntözött, jó talajú helyeken termesztjük, mintha öntözetlen, silány homokon nevelnénk. Ennek figyelembevételével hazánkban 10-25 egészséges rügyet szokás meghagyni négyzetméterenként. A metszésnél ügyeljünk arra, hogy a tőkéhez minél közelebb maradjunk, nehogy alaktalanná váljon, felkopaszodjon. Ezt váltómetszéssel érjük el, amin azt értjük, hogy a magasabban fekvő termőcsapokat alacsonyabban kialakított csapokkal váltjuk fel.

A www.szon.hu tájékoztatása szerint a szőlő metszése kissé differenciáltabb, de koránt sem áttekinthetetlen művelet. Bármilyen tőkeformát alakítunk ki, azt feltétlenül tudni kell, hogy milyen fajtájú szőlőt metszünk, mert a különböző fajták termővesszőit különböző hosszúságúra kell metszeni. Vannak fajták, amelyek rövid csapon, mások hosszú csapon, ismét mások szálvesszőn teremnek biztonságosan. Minden termőcsap mellett kétrügyes ugarvesszőt kell hagyni, amely a jövő évi termővesszőt hozza létre.

Nagyon gondosan kell megállapítani a szőlőtőkék és szőlőlugasok metszésének időpontját, nem a naptár, hanem az időjárás alapján!
A korán metszett szőlővesszőkön a rügyek fagyérzékennyé válnak, a késői metszés következtében bekövetkező „könnyezés„ pedig nagymértékben legyöngíti a növényeket.

A letermett, elöregedett fásrészek eltávolításával a tőke felkopaszodását előzzük meg. Fontos tudni, hogy a szőlő metszésével a termés mennyiségét is “beállítjuk”. Nem szabad a tőkéket termőrügyekkel túlterhelni, mert ez a következő évek termését csökkenti, a növény élettartamát rövidíti meg és a fürttermés minőségét rontja.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.