Főoldal » A szőlőültetvény telepítési jogról…

A szőlőültetvény telepítési jogról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM Sajtóiroda tájékoztatása szerint egy most megjelent rendeletmódosításnak köszönhetően a szőlőültetvényt támogatással telepíteni szándékozó gazdálkodók számára a telepítési jogok megvásárlása és felhasználása könnyebbé válik. A rendeletmódosítás hatályba lépése előtt a kivágott ültetvénynél csak jobb területre lehetett támogatással szőlőt telepíteni. Ennek a feltételnek az eltörlése lehetővé teszi azon területeken is a szőlőtelepítést, ahol egyébként megfelelő fajta és művelésmód kiválasztásával versenyképes módon lehetne szőlőt művelni.

A rendelet módosítása 100 millió euróra – mintegy 30 milliárd forintra – emeli a támogatás keretösszegét, másrészt könnyebbé teszi az ültetvény telepítéséhez szükséges telepítési jogok megvásárlását, felhasználását. Ezzel a szőlőtelepítések több éve tartó növekedése tovább folytatódhat.

A szakminisztérium évek óta jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a telepítések kivágások számát meghaladja. A trendforduló évekkel ezelőtt már megtörtént, azóta a kedvező folyamat tovább folytatódik. A rendeletmódosítás ezt a kedvező folyamatot erősíti tovább.

A forrást minden szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodó igényelheti, aki az elmúlt 10 évben erre a jogcímre még nem vett fel támogatást.

A gazdák az idén november 1 és 30 között, az egyéni terveik benyújtásával igényelhetik a támogatást.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.