Főoldal » A szopósmalacok gondozása

A szopósmalacok gondozása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A malacnevelés az egész sertéstenyésztés egyik legfontosabb szakasza, mivel annak eredményessége nagymértékben meghatározza a sertéstartás egészének gazdaságosságát.

A születés utáni legfontosabb feladat, hogy tegyük lehetővé a szopást, hogy a malacok minél több föcstejhez jussanak és a későbbiekben se korlátozzuk a szopások számát. Az ellenanyagok a fialást követően csak néhány óráig szívódnak fel megfelelően.

A föcstej összetétele jelentősen eltér a normál tejétől. Tartalmazza a malacok számára fontos ellenanyagokat, több benne az A, D, E, B, B12 vitamin, a karotin, a jód, a réz, a cink. A föcstej összetétele óráról órára változik és néhány nap múlva éri el a normál tej összetételét.

Ha a kocának több malaca született, mint amennyi egészsége csecse van, akkor fontos feladat a dajkásítás szakszerű végrehajtása. A dajkásítás a koca és a malac számára is előnyös. A malac tejforráshoz jut, a koca esetében pedig nem marad kihasználatlan csecse, ugyanis kis alomnagyság esetén előfordulhat a csecs korábbi elapadása és a következő laktációnál kevesebb tejet ad majd.

Fontos feladat a szopós malacok szakszerű vasellátása, mivel a malacok rendkívül szűkös vastartalékkal születnek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a malacok vashiánya nem javítható a kocák nagymértékű vasellátásával, valamint nem fedezhető a hiány a föcstejjel. Ezért a malacok ellátását injekcióval vagy szájon át történő vaskészítmény adagolásával oldható meg.

A szopós malacok takarmányozásakor elsősorban azt kell szem előtt tartani, hogy a malacok emésztőenzim termelése életük első 2 hetében nagyon kialakulatlan. Az egy hetes malacok jó hatásfokkal csak a tejcukrot tudják emészteni. A malacok enzimtermelése a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. Ezért a malacok számára olyan abrakkeverékeket kell előállítani, amelyek táplálóanyagai könnyen emészthetők.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.