Főoldal » A takarmánycirok

A takarmánycirok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A cirok más néven cil, csil vagy cirköles, Erdélyben tatárka (Sorghum), a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy kétszáz fajjal.

A cirkok meleg égövi növények, ezért elterjedésüket a klimatikus tényezôk határozzák meg. Hazánk a ciroktermesztési övezet északi határán van.
 
A takarmánycirkok nagyobb arányú termesztése Európában csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. Egyébként Európában – így hazánkban is – elôször csak a seprûcirok termesztése honosodott meg.

Hazánkban az 1920-1930-as években már elkezdôdött a takarmánycirkok termesztése, de nagyobb mértékben csak a második világháború után kezdett elterjedni. Vetésterületük alakulására azonban a hullámzás jellemzô, mert néhány évi növekedés után rendszerint stagnálás, ill. csökkenés következett be.

Hazánkban az egyik leginkább szárazságtűrő szántóföldi növény a takarmánycirok. Nagy, szerteágazó és mélyre hatoló gyökérzetének köszönhetően a talaj mélyebb rétegeiből is képes felvenni a nedvességet. Harmatgyökerei (amelyek a talaj felső rétegeit szövik át) segítségével pedig már a kevés lehulló csapadékot is kiválóan tudja hasznosítani. A szárát és levelét vastag viaszréteg fedi, amely csökkenti a vízvesztést.

A tudományos eredményekre alapozva az állatorvosok azt ajánlják, hogy a teheneket és a többi kérődző állatot olyan takarmánnyal etessük, amellyel lehetőleg az egész évet lefedhetjük, mert akkor a tehenek gyomrában a kialakult bélflóra nem kell, hogy változzon.Erre kiválóan alkalmas a takarmánycirok.

A silócirkokat 70 centiméteres sortávolság mellett 10-12 centiméteres tőtávolságra kell ültetni.

Az éghajlatváltozás, azaz a globális fölmelegedés miatt, amit a tudósok ma már tényként kezelnek, érdemes elgondolkodnunk olyan új növényfajták termesztésén, amelyek jobban tűrik a szárazságot és a meleget. A takarmánycirok pontosan egy ilyen növény.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.