Főoldal » A talaj tulajdonságai

A talaj tulajdonságai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mezőgazdasági termelés legfontosabb erőforrása a termőföld, minőségétől függ a talaj művelési rendszere, a termeszthető növények köre és a termesztés eredményessége.

Talaj: 

A föld külső 1,5-3 m vastagságú szilárd burka, ami a növények termőhelyéül szolgál. A talaj olyan feltételesen megújítható természeti erőforrás, amely az élő és élettelen természettel szoros kölcsönhatásban van és állandóan változik.

A talaj hosszú idő alatt alakult ki a természetben végbemenő fizikai, kémiai és biológiai folyamatok hatására. Összetétele meghatározza  termelőképességét és művelhetőségét.

Tulajdonságai:

1. termékenység:

kellő időben és a szükséges mennyiségben lehetővé teszi a növények víz- és tápanyag  igényének a kielégítését s biztosítja a gyökérzet levegőszükségletét.

2. energiaközvetítés:             

hatására a napsugárzás által a Földre jutó energiamennyiség nagy része a talajban marad

3. hőgazdálkodás:     összefügg a talaj vízgazdálkodásával, a több vizet tartalmazó talaj tavasszal lassabban melegszik fel, tömörítéssel növelhető, lazítással csökkenthető a talaj hővezetése

4. vízgazdálkodás:    

ősszel mélyszántással lazítjuk a talajt, növeljük a vízfelvevő képességét tavasszal a talajforgatás a művelt réteg víztartalmának csökkenésével jár a műveletek számát minimálisra  kell csökkenteni.

A talajban lévő fontos kolloidok az anyag és a humusz. Szűkebb értelemben a kolloid-természetű anyagokat nevezzük humusznak, amelyek a talaj, mikroorganizmusainak tevékenysége során jöttek létre. (javítja a talajvíz és levegő gazdálkodását, befolyásolja a talaj tápanyag-gazdálkodását, talajszerkezet kialakításában játszik szerepet)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.