Főoldal » A talajtermékenység fokozása

A talajtermékenység fokozása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjainkban egyre jobban terjed a különböző hulladékok újrafeldolgozása. Ezen belül a kommunális szennyvíziszapoknak is többféle újrahasznosítási módozata létezik.

Hazánkban is egyre jelentősebb gondokat okoznak a túlzott, vagy egyoldalú kemikália – használatból eredő talajtani problémák.

Az alacsony szervesanyag-visszapótlásból, a humuszképződés lefékeződéséből eredő károk azonosak, és egyformán súlyosak a világ bármely részén. Így többek között a talajok pufferkapacitása, regenerálódó-képessége hanyatlik; a talajok elsavanyodása fokozódik.
   
Régebben az állattenyésztésre hárult a mezőgazdasági területek megfelelő mennyiségű és minőségű szerves-trágyával történő ellátása. Az állatlétszám csökkenése miatt ez a lehetőség jelentősen beszűkült. Ezért a csak részben felsorolt káros hatások kivédésének, esetleg visszafordításának lehetséges megoldása, hogy az ország egyre több területén kialakításra kerülő komposztáló telepekről kikerülő komposztok állandó minőségűek legyenek, és kielégítsék a növénytermesztés igényeit.Az állandó jó minőségű végterméket a megfelelő biológiai kezeléssel lehet garantálni!

A megfelelő technológia alkalmazásával lehetővé válik a kommunális szennyvíziszapokból korlátozás nélküli forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel rendelkező termésnövelő anyagok előállítása, amelyek a mezőgazdaság számára könnyen értékesíthetőek, és valós termesztés-technológiai igényekhez illesztettek.

A szerves-anyag (biomassza) feldolgozásának fő céljai a  terméstöbblet,a termés minőségi javulása és a növény-egészségügyi állapot-javulása kell hogy legyen.

A gazdaságossági kérdéseknél döntő, hogy az előállított és kijuttatható hatóanyagoknak árban versenyképesnek kell lennie a műtrágya-hatóanyagokkal!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.