Főoldal » A tejágazat jövője…

A tejágazat jövője…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács.A komplex javaslat magába foglalja a korszerű genetikai tenyészértékbecslés módszereinek alkalmazását, a takarmányozási költségeket csökkentő technológiák bevezetésének támogatását, valamint a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő energiatakarékos fejlesztések ösztönzését elsősorban a termék-előállítás területén, valamint a piaci szervezettség javítását segítő intézkedéscsomagot.

Amennyiben ezeket a módszereket sikerül bevezetni, a magyar tejágazatban a jelenlegi évi 1,7-1,8 milliárd literes termelést a 2020-as évek elejére 2,0-2,2 milliárd literre lehet növelni – állítja a terméktanács. Ezzel a 160 literes egy főre jutó éves fogyasztás 200 literre emelkedhetne Magyarországon. Cél az is, hogy a tejágazat jelenlegi 400 ezer tonnás exportja 600 ezer tonnára nőjön, ugyanakkor az importáru részesedése a magyar tejpiacon 20 százalék alá csökkenjen.

A jelenlegi piaci helyzet kedvez az ágazatnak, mivel keresleti piac alakult ki, és ennek nyomán az idei első félévben az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a tejtermelés 15 százalékkal emelkedett az országban. Nőtt a belföldi értékesítés 8, továbbá a kivitel 120 százalékkal, míg a tejbehozatal csaknem 30 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakáénál.

Az utóbbi hónapokban a tej felvásárlási ára mintegy 20 százalékkal emelkedett, most 103-105 forint között mozog literenként. A kedvező piaci körülmények indokolták azt is, hogy a terméktanács elnöksége a korábbi előrejelzésében szereplő 94 forintról 99 forintra emelte az idei kvótaévre az éves átlagos tejalapárra vonatkozó prognózisát.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.