Főoldal » A tejágazat jövőjéről tanácskoztak…

A tejágazat jövőjéről tanácskoztak…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM Sajtóiroda közleménye szerint nagy kihívást jelent a tejágazat szereplőinek a jövedelmek stabilizálása, ebben segítségükre lehet a szeptember elsejétől hatályba lépett szakmaközi szervezetekről szóló törvény is – mondta Feldman Zsolt a VM. agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gárdonyi konferenciáján.

“Ez a törvény javítja a termelők alkupozícióit, de célja még a termékfejlesztések és a forgalmazás elősegítése, a piac átláthatóságának javítása, valamint az is, hogy jobb legyen az információáramlás” – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott, úgynevezett “Tejcsomag” elősegíti majd az élelmiszerláncok kialakulását és ezáltal kiegyensúlyozottabb jövedelem-eloszlást tesz lehetővé. A csomag eleme még a szerződéses kapcsolatok szabályozása, az eredet-megjelölés vagy például a földrajzi árujelzés. A rendezvény másik kiemelt témája a tejkvóta rendszer 2015-ös kivezetése volt.

Szabó Márton agrárközgazdász előadásában rámutatott: a kvóta bevezetésének célja a tejtermelés visszaszorítása volt. Számos negatív hatása közül az egyik volt a hatékonyan termelő országok növekedésének akadályozása.
Hozzátette, azon országok, ahol fejlett a feldolgozás és a marketing, fenntarthatják termelési volumenüket.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég csak a 2015-ös váltásra összpontosítani. A legfontosabb cél a piaci pozíciók megerősítése úgy, hogy az import és az illegális termékforgalom jelentősen visszaszoruljon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.