A tejtermelők ideiglenes nemzeti támogatásának kifizetését követően is folytatódik a párbeszéd a Földművelésügyi Minisztérium és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) között. A tárca még április elején a kormány elé kívánja terjeszteni az átfogó tejágazati stratégiáját, melyet a szakmai szervezetek javaslatainak felhasználásával állított össze.

A tejpiaci válság fő okai – a kereslet csökkenése, az orosz embargó, és a kínálat növekedése – továbbra is fennállnak.A megtermelt tej elhelyezéséhez, és ezzel a termelés stabilizálásához elsősorban a belső piac átformálására, az importnyomás csökkentésére, valamint a hozzáadott érték növelésére lenne szükség.tej

A megtermelt mennyiségek elhelyezéséhez alternatív levezetési csatornát jelentene a hazai feldolgozóipar, elsősorban a tejporítás fejlesztése, mivel ebben versenyhátrányban vagyunk Nyugat-Európával szemben. A hazai piaci részesedés növelése mellett további exportpiacok felkutatására, valamint a termékfejlesztés újragondolására van szükség, annak érdekében, hogy minél több, Magyarországon feldolgozott tejtermék kerüljön a fogyasztók asztalára.

Az importnyomás csökkentésére a legmegfelelőbb eszköz az áfa-csökkentés. Mivel a környező országok folyadéktejre alkalmazott áfa-kulcsa alacsonyabb, ezért ez jelentős vonzerőt jelent az áfával kapcsolatos visszaélésekre, amely egyrészt aláássák az ágazat versenyképességét, másrészt kárt okoznak a költségvetésnek.

élelmiszerA TTT megerősítette, hogy a közétkeztetésben nagyobb szerepet kell biztosítani az egészségesebb friss és hosszan friss tejek számára, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy piaci válság esetén a kereskedelmi láncok részéről is erőteljesebb társadalmi felelősségvállalásra lenne szükség.