Főoldal » A vadász segítőtársa…

A vadász segítőtársa…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megnyílt az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Vadvilág Megőrzési Intézete és A Vadászkutya című folyóirat szervezésében március 30-án megnyílt Gödöllőn az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia.

A vadászati, vadgazdálkodási képzésben fontos a vadászkutyákkal kapcsolatos ismeretek átadása is, hangsúlyozta dr. Csányi Sándor, hiszen, mint a szólás tartja, „Eb a vadász kutya nélkül”. Nemcsak a sportvadász képzésben, a hivatásos vadászok életében, hanem a közép- és felsőfokú képzésben is helye van a kynológiai ismeretek közvetítésének. A magas színvonalú biológiai, élettani, etológiai tudás átadása mellett a gyakorlati képzés is lényeges.

Becslések szerint a hazai családok csaknem 40 százaléka tart egy vagy akár több kutyát kertjében, otthonában. A kutyák nagy részét csak kedvtelésből tartják, sok ebet sportolásra, házőrzésre, mentésre, vakvezetésre és egyéb kevésbé ismert tevékenységre használnak.

Van egy szűk része a kutyás társadalomnak, amely vadászkutyafajtákat (agarak, vizslák, kopók, terrierek, tacskók, retrieverek stb.) tartanak, ez a kutyások 20-25 százaléka lehet. Ezen kutyáknak csak igen kis arányát használják arra, amire évtizedekkel ezelőtt kitenyésztették, a vadászatra.

Ma 5-6000 vadászkutyát használnak mint munkakutyát, vagyis ennyi eb segíti a vadászokat a vadászidényeken belül nap mint nap a vad felkutatásában, a meglőtt vagy ritka esetben sebzett vad megkeresésében.

Ezen kutyák tulajdonosai és a vadászkutyák szerelmesei számára rendez egyedülálló háromnapos eseményt „A Vadászkutya” magazin szerkesztősége a hétvégén az egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével együtt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.