Főoldal » A vendéglátó tevékenység szabályozása

A vendéglátó tevékenység szabályozása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vállalkozóbarát rendelet a vendéglátásban

Ez év közepén új, vállalkozóbarát, ugyanakkor az élelmiszerbiztonságot magas szinten garantáló rendelet lépett hatályba a vendéglátó-tevékenység szabályozásának keretében – hangoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai fórumán.

Az intézkedés átláthatóbbá teszi a vendéglátóegységek munkáját, és egyszerűsíti az adminisztrációt. Emellett pedig továbbra is magas szinten garantálja az élelmiszerbiztonságot. Az új szabályozás nem jelent anyagi többletterhet a vendéglátó ipari vállalkozásoknak, sőt kevesebb kiadással jár majd a jövőben.

Kardeván Endre a – közelmúltban szervezett – találkozón résztvevő mintegy 150 meghívott vendégnek elmondta: az új rendelet egyszerűsíti többek között a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményeit, engedélyezi a kistermelői nyerstej átvételét, valamint egyszerűbbé válhat az élelmiszerminták tárolása is. Újdonság, hogy a rendelet szerint az elejtett vadak húsát – az állatorvosi ellenőrzést követően – közvetlenül is felvásárolhatják a vendéglátóhelyek. További változás, hogy a vendéglátóhelyeken előállított élelmiszerek 40 kilométeres körzetben értékesíthetőek a kiskereskedelem részére.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a HACCP-rendszer, – azaz a veszélyelemzés kritikus szabályozási pontok szisztémája – továbbra is érvényben marad. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei most készítik a Jó Higiéniai Gyakorlati Útmutatót, amelynek segítségével a vendéglátóhelyek egyszerűbben tudják majd meghatározni kritikus pontjaikat, és könnyebben készítik el saját HACCP-jüket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.