Főoldal » A vetőmag szerepéről…

A vetőmag szerepéről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vetőmagtanácskozás Budapesten

Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag-előállításhoz, ezt az előnyt ki kell használnunk – mondta Feldman Zsolt az Európai Vetőmag Kereskedelmi Találkozón.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatása szerint ez az első alkalom, hogy nem Brüsszelben, hanem az Európai Unió egyik tagállamának fővárosában, Budapesten tartotta éves közgyűlését az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) október 16 és 18 között, az Európai Vetőmag Kereskedelmi Találkozó szakmai tanácskozásaival együtt.

A budapesti konferenciára 650 résztvevőt regisztráltak szerte a világból. A Kelet-Európai Vetőmag Hálózat, az EESNET részvétele a tanácskozáson ékes bizonyítéka annak, hogy az ESA régi és új tagjai is felelősen gondolkodnak a  közös jövőnkről. A vetőmag szektorban dolgozók jól tudják, Európában és azon túl Oroszországban, Ukrajnában és más országokban is egyre fontosabbá válik a növénytermesztés és a mezőgazdaság.

A rangos eseményen Magyarországot Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára képviselte. „Az innováció támogatása a magyarországi vetőmag szektorban” című előadásában többek között elmondta, hogy a vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság jelentős, nagy hagyományokkal rendelkező ágazata.

A vetőmag és szaporítóanyag-termesztés gazdasági jelentőségét mutatja, hogy a vetőmag előállítás területe évi 120-130 ezer hektár, amely a szántóterület 3%-a. A termesztett vetőmag és szaporítóanyag értéke meghaladja a 190 milliárd forintot, ami a növénytermelési szakágazat bruttó termelési értékének 10-11%-a. Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a vetőmag előállítás az átlagos mezőgazdasági termelésnél több kézimunkát, nagyobb szakmai felkészültséget igényel. Ezért a foglalkoztatás szempontjából megkülönböztetett figyelmet érdemel, mivel több ezer embernek ad biztos munkalehetőséget.

A növényfajták állami elismerésére, valamint a vetőmagvak és szaporítóanyagok előállítására vonatkozó nemzeti jogszabályok jelenleg is megfelelnek az EU előírásainak. A magyarországi vetőmag termesztés magas színvonalát igazolja, hogy Magyarország a világon a 11., az Európai Unió tagállamai között pedig a 3. legnagyobb exportőr- fejezte be előadását Feldman Zsolt helyettes államtitkár az Európai Vetőmag Szövetség budapesti tanácskozásán.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.