Főoldal » A XIII. Szőregi Rózsafesztivál…

A XIII. Szőregi Rózsafesztivál…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hétvégén három napra újra Szőregre várják a rózsák szerelmeseit: a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településen kiállítások, koncertek fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak.

Szeged belvárosától délkeleti irányban terül el Szőreg települése, amelyet gyakran csak a “Rózsa hazájaként” emlegetnek. A szőregi virágtermelők minden év júniusában a háromnapos Szőregi Rózsaünneppel népszerűsítik a gyönyörű és illatos virágokat.

A rózsatermesztés hagyománya itt egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor először telepítettek eladási céllal rózsatöveket. A nemesítők évtizedes munkával hoztak létre évente akár többször is virágzó fajtákat.

A szőregi rózsa fogalom a dísznövény kertészek körében, a Magyarországon termelt rózsatövek 98 százalékát e környéken, hazánk egyetlen nagy rózsatermesztő körzetében nevelik. A nemzeti oltalom alatt álló növény Szőregi rózsatő néven a napokban hivatalosan is megkapja az uniós oltalmat.

A Szőregi Rózsafesztiválon virágbemutatóval, hintós felvonulással, koncerttel ünneplik a városrész híres jelképét.
Lesz a rózsáknak karneváli felvonulás, Rózsakirálynő választás és a sok rózsálkodás mellett rengeteg szórakoztató program, koncertek, kiállítások, gyermekműsorok és utcabál fokozza a hangulatot.

A kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb ágazata, mintegy 300 ezer embernek biztosít munkát az agráriumban. Az ötezer lelkes Szőregen ezren élnek rózsatermesztésből.

A szőregi rózsa külföldön is elismert, az évente megtermelt 4-5 millió tő többségét exportáljuk. A nemzeti oltalmat 2004-ben kapta meg a növény Szőregi rózsatő néven, ekkor nyújtotta be Magyarország az Európai Unió Bizottságához a földrajzi árujelzőre vonatkozó kérelmet is. Az uniós eljárás idén áprilisban lezárult, a tagállamok nem emeltek kifogást, így napokon belül az uniós oltalom is hivatalossá válik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.