Főoldal » A zárlati károsítók bejelentési kötelezettsége

A zárlati károsítók bejelentési kötelezettsége

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján a termelő, illetve földhasználó köteles a zárlati és vizsgálatköteles nem zárlati károsítókat elpusztítani, azok behurcolását, terjedését megakadályozni és a zárlati károsítók vagy annak gyanúját haladéktalanul az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek bejelenteni.

A bejelentések elmulasztói akaratuk ellenére is akadályozzák az eredményes mentesítés lehetőségét, ugyanis a zárlati károsítók felszámolására és járványos elterjedésük megelőzésére irányuló hatósági intézkedéseket ilyen esetekben csak jelentős késedelemmel lehet megtenni.

A törvény rendelkezései alapján a zárlati károsítóval való fertőzés bejelentésére vonatkozó kötelezettségüket megszegő személyekkel szemben az eljáró hatósának növényvédelmi bírságot kell kiszabni.

Új zárlati károsítók esetleges megjelenése esetén alapvető nemzetgazdasági érdek, hogy a szükséges intézkedések azonnal, illetve a lehető leggyorsabban megtörténhessenek.

A növényvédelem különböző területein dolgozó szakemberek tudatos közreműködésével és együttes összefogásával sokkal gyorsabban és hatékonyabban léphetünk fel az új, nem honos zárlati károsítók ellen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.