Főoldal » A zöld komponens – 2015.

A zöld komponens – 2015.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés.

A Kormány tavalyi év végén döntött arról, hogy továbbra is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza 2021-ig. A magyar termelők által jól ismert konstrukció továbbra is biztosítja a közvetlen támogatások széleskörű és gördülékeny igénybevételét.

Az új támogatási rendszer kötelezően és önkéntesen alkalmazandó elemei közül nagy hangsúly kerül a kötelező támogatási elemként megjelenő „zöld komponensre”. A hivatalosan „a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatásnak” nevezett intézkedés keretében az éves közvetlen támogatási keret 30%-át kell felhasználni.

A konstrukció ösztönző hatása révén javulhat a környezetvédelmi teljesítmény, amely uniós szinten képes elősegíteni az éghajlat és a környezet szempontjából kedvező mezőgazdasági gyakorlat elterjedését. Az egyszerűség kedvéért csak zöldítésnek nevezett jogcím keretében – az uniós előírás alapján – 3 alapvető intézkedést kell alkalmazni:

1. A terménydiverzifikáció. A vetésváltás gyakorlatán túlmutató követelmény keretében 10 hektár szántó alatt 1 növényt, 10 és 30 hektár szántóterület között 2 különböző növényt, míg 30 hektár szántóterület felett már 3 eltérő növény kell termeszteni.

2. Az állandó legelők fenntartása. Országos szinten a gyepterületek nagyságát legfeljebb 5%-kal lehet csökkenteni 7 év alatt. Könnyebbség az egyes termelőknek, hogy a követelmény nemzeti szinten teljesíthető, így az egyes termelők esetében ettől el lehet majd térni.

3. Ökológiai célterületet. A mezőgazdasági üzemek biológiai sokféleségének megőrzése és javítása, így az ökológiai célok teljesülése érdekében területeket kell elkülöníteni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.