Főoldal » Agrárbüdzsé – 2017.

Agrárbüdzsé – 2017.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén a mezőgazdaságra a vidékfejlesztési és halászati programok támogatásával együtt 657,1 milliárd forint szerepel a költségvetésben, míg a jövő évi büdzsé tervezete ugyanerre a célra 763,0 milliárd forinttal kalkulál.

A növekmény legjelentősebb hányadát a vidékfejlesztési és a halászati programok támogatására szánt források növekedése teszi ki. Idén ezekre mintegy 112,5 milliárd forintot terveztek a költségvetésben, míg jövőre a tervek szerint 206,1 milliárd forintot lehet elkölteni.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások szerepe meghatározó a magyar mezőgazdaság és közvetve az egész társadalom számára. Egyrészt hatékonyan javítják a gazdálkodók pénzügyi és jövedelmi helyzetét, valamint ösztönzik beruházásaikat. Emellett a támogatások hozzájárulnak a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához, a természeti erőforrásokkal való fenntartható, környezetkímélő gazdálkodáshoz, az állatjóléti követelmények betartásához, az időjárási kockázatok kezeléséhez, és a vidéki térségek társadalmi, gazdasági fejlődéséhez.

A folyó kiadások és jövedelem támogatásokra, amit a jövő évi költségvetésben már nemzeti agrártámogatások előirányzatának neveznek – a 2017-es költségvetésben 77,597 milliárd forint áll rendelkezésre, amely az ez évi 75,471 milliárd forinthoz képest több mint 2 milliárd forint többletforrást jelent. GH5Ebből az összegből finanszírozzák az átmeneti nemzeti támogatást – ami előzőleg a top up volt -, erre mintegy 26 milliárd forintot fordít a tárca. Ebből a forrásból biztosítják a szarvasmarha, tej- és juhágazat támogatását, de a dohányágazat 5 milliárd forintra rúgó támogatását is 2017-ben.

A baromfi állatjóléti támogatás megemelt 12,0 milliárd forintos keretösszege 2017-ben is fenntartható lesz. Ez a támogatás 2010-ben még csak 4 milliárd forint volt. A sertéságazat állatjóléti támogatása – amely 2010-ben 6 milliárd forintot tett ki – jövőre 9,1 milliárd forint lesz. De folytatódik a hízók mellett az anyakoca állatjóléti támogatási program is, amely jövőre 8,6 milliárd forintra rúg majd. Így összesen a sertéságazat 17,7 milliárd forint állatjóléti támogatásra számíthat jövőre.

Az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására jövőre 8,5 milliárd forintot lehet majd költeni a tervek szerint. Ez lehetővé teszi majd a vemhes üszők állategészségügyi költségeinek támogatását is.

Folytatják a kedvezményes hitelprogramokat is. Így folytatódik például az MFB agrárforgóeszköz-hitelprogram 2020, az MFB élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogram 2020, és az MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram 2020, amelyekhez a tárca 60 százalékos kamattámogatást nyújt. Emellett a fagykár-enyhítés érdekében is hitelkonstrukciókat dolgoz ki a tárca a nyár elejére. A nemzeti kárenyhítési alap ugyancsak működik majd jövőre 8,6 milliárd forintos forrással.

farmdoktor2A civil szervezetek kezdeményezésére új 40 millió forintos “Állatvédelmi alap” jöhet létre menhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítését, a hatóság által elkobzott állatok elhelyezését, menhelyi állatok ivartalanítását, valamint a lakosság felelős állattartással kapcsolatos tájékoztatását, szemléletformálását szolgálja majd.

Folytatódik az “Igyál tejet” program, amire jövőre 1,6 milliárd forinttal jut több, és így 4,2 milliárd forint lesz a tervezett keretösszeg. De folytatódik az iskolagyümölcs program is.A baromfi- és a tejágazatra várhatóan jótékonyan hat majd a jövő év elejére tervezett áfacsökkentés, ami a fogyasztók számára szintén kedvező lesz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.