Főoldal » Agrometeorológia – 2012.11.05

Agrometeorológia – 2012.11.05

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Őszi idő

Az elmúlt hét eleji havazás és gyenge fagy után november első napjaira megenyhült az idő. Az enyhülést többfelé kísérte eső, zápor. Országos esővel kezdődött a jelenlegi hét is, de az előrejelzések szerint a következő napokban már jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, és csak a hét első felében lehet gyenge fagy.

Az elmúlt hét hideg idővel kezdődött, hétfőn nem emelkedett 5 fok fölé a hőmérséklet, és a hét első felében -2, -4 fokos fagy több helyen előfordult. Nemcsak a hegyeinkben, de még síkvidéken is átmenetileg hó borította a talajt, a legtöbbet, 8 cm-t Sopronból jelentették. November 1-re már megenyhült, de ekkor többfelé esett, a legtöbb az Északi-középhegység térségében.

Ez a hét is esősen indult. A nyugati határnál a lehulló csapadék mennyisége a 40 mm-t is meghaladta. Ezek után nem meglepő, hogy hazánk délnyugati, nyugati határvidékén telítetté vált a felső 50 cm-s réteg, nagyobb vízhiány a mélyebb rétegekben (50-100 cm) van még több helyen. A hét további részén már jelentős csapadékkal nem kell számolnunk, és a hét első felében megjelenő -1, -3 fokos fagy is csak átmenetileg, főként a szélvédett területeken lehet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.