Főoldal » Állatjelölés…

Állatjelölés…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A krotáliát az állat mindkét fülében úgy kell elhelyezni, hogy az a fül középvonalában (porc, idegvégződés, vérér lehetőleg ne sérüljön) a fejtől 1/3-ra kerüljön. Az így megjelölt állat egész életében a füljelzőn található ENAR azonosító számmal van megjelölve. Ha az egyed elveszíti a krotáliát, azt rövid időn belül pótolni kell.

Az egyedek jelölésére szolgáló új füljelzőket, segédeszközöket (fogó, t), illetve a pótlásokat az erre szolgáló bizonylatokon meg kell igényelni. A Magyarországon forgalmazott füljelzők négy, páronként összekapcsolható aparészből és anyarészből állnak. Szakszerű behelyezéskor az anyarész van elöl, az aparész pedig hátul. A négy füljelzőlevél azonos tartalommal feliratozott. A krotália színe sárga, a feliratozás és vonalkód lézertechnika segítségével gravírozott (fekete).

Azokat az egyedeket, amelyek az EU országokból kerülnek be Magyarországra, a csatlakozást követően nem kell átkrotáliázni. A maximum 12 karakterből álló azonosítóval ellátott krotáliát viselnek életük során. Más országból bekerült állatokat viszont saját azonosítóval kell ellátni.

A krotáliázást követően minden szarvasmarhát nyilvántartásba kell venni. Bejelentőlapot kell kitölteni az egyedről, amit be kell küldeni az országos adatbázisnak. A beküldés elektronikus formában is történhet. A tenyésztő az adatbázisban való regisztrálást követen állatonként Belföldi Marhalevelet kap. E bizonylat két részből áll: felsőrésze az Igazolólap, míg alsó része az ellenőrzőszelvény. Ha az állat elvész, akkor a Marhalevelet teljes egészében vissza kell küldeni a központi adatbázishoz.
 
Abban az esetben, ha az egyed más tenyészetbe kerül, vagy vágóhídra, esetleg elhullik, akkor az Igazoló lap az állatot kíséri. Az ellenőrző-szelvényt a kiszállító tenyészet állítja ki és küldi be az adatbázishoz. Az állatot kísérő igazolólapot pedig az a szervezet tölti ki és küldi el az adatbázishoz, aki fogadja az egyedet (fogadó tenyészet, vágóhíd, rakodóhely, állati hulladék megsemmisítő).
Az állatok megjelölése és nyilvántartása azt a célt szolgálja – a törzskönyvezésen túlmenően -, hogy minden egyed útja egész életén keresztül követhető legyen. Így a termelés ellenőrzés és törzskönyvezés, az állategészségügy, illetve az Agrárpiaci
Rendtartás Információs Rendszere összekapcsolható a Szarvasmarha Információs
Rendszerbe (SZIR). Ehhez csatlakozik még a Termékenyítési Rendszer is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.